Liczba wyników: 1171
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Wszyscy się starzeją, nie każdy jednak czuje się na swój wiek. Okazuje się, że subiektywne odczucia co do ilości lat, mogą odzwierciedlać starzenie się mózgu. Korzystając ze skanów mózgu MRI, odkryto, że seniorzy, którzy czują się młodziej niż wynika to z ich metrykalnego wieku mają mniej oznak starzenia się mózgu w porównaniu z tymi, którzy czują się na swój wiek lub starzej.
Nadwaga - otyłość - zaawansowana otyłość. Co to oznacza? Co wywołuje przyrost masy ciała i dlaczego sytuacja tak szybko się pogarsza?
Składniki odżywcze ukierunkowane na określone mechanizmy związane z osłabieniem komórek, które występuje z czasem, mogą poprawić zdrowie i samopoczucie.
Podczas pandemii COVID-19 dystans społeczny był jednym z narzędzi ograniczania rozprzestrzeniania się choroby. Jednak nowe dane pokazują jednoczesny wzrost ryzyka chorób serca o 27 proc. u kobiet po menopauzie, które zmagają się z izolacją społeczną i samotnością.
Leki mogą nie przynosić oczekiwanych skutków lub wywoływać niepożądane efekty, jeśli nie zażywa odpowiednio. Sprawdź, jakie błędy najczęściej popełniamy przy przyjmowaniu medykamentów.
Wszyscy w napięciu obserwujemy rosyjską napaść na Ukrainę. Już widać pierwsze przerażające zniszczenia. Wojna ma wielorakie tragiczne skutki, w tym - jak się okazuje - niszczy nasze zdrowie także w dłuższej perspektywie. Życie w strefie wojennej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca i udaru wśród cywilów, także wiele lat po zakończeniu konfliktu.
Wahania temperatury, np. fale upałów, mogą mieć bardzo różny wpływ na wskaźniki infekcji i częstość chorób.
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję