Liczba wyników: 268
Niektórzy przez długie miesiące starają się zmniejszyć swoją wagę, stosując restrykcyjną dietę i intensywnie ćwicząc, inni mogą sobie dietetycznie „folgować", a i tak pozostają szczupli. Jakkolwiek masa naszego ciała jest w dużej mierze zależna od naszego stylu życia, genetyka stanowi tu istotny czynnik.
Otyłe myszy karmione dietą wysokotłuszczową raz w tygodniu otrzymywały prednizon i okazało się, że dzięki temu poprawiła się ich wytrzymałość wysiłkowa, zwiększyła beztłuszczowa masa ciała i zwierzęta straciły na wadze oraz zyskały na sile. U gryzoni odnotowano też zwiększony metabolizm mięśni.
Nadmierna masa ciała i zbyt obszerna talia w dojrzałym wieku może oznaczać szybsze starzenie się mózgu. Badacze University of Miami in Florida odkryli, że nadwaga ma związek ze zmianami struktury kory mózgowej charakterystycznymi dla starzenia się mózgu.
Liczba chorych na cukrzycę w Polsce będzie szybko rosnąć, jeśli nie uda się powstrzymać rozwoju epidemii otyłości – ostrzegają eksperci Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety, świadomość faktu, że nadmierna masa ciała jest głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest w polskim społeczeństwie wciąż bardzo niska.
Według najnowszych badań na dolegliwości stawowe cierpi połowa populacji po pięćdziesiątym roku życia i blisko 80 proc. osób po ukończeniu 80 lat. Problemy związane z bólem stawów coraz częściej dotykają także ludzi młodych. Staje się to powoli masowym schorzeniem - chorobą cywilizacyjną. Przyczyn jej powstawania jest wiele, m.in. wady postawy, siedzący tryb życia, brak gimnastyki, a także otyłość. Zbyt duża masa ciała powoduje bowiem szybsze zużywanie się chrząstki międzystawowej, co obciąża stawy, wywołując bóle i stany zapalne.
Gdy waga pokazuje, że przybyło nam kilka kilogramów, do formy pomaga zwykle wrócić dieta i nieco więcej ruchu. Poważniejszym problemem jest sytuacja, gdy masa ciała przekracza normę o kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt kilo. Wtedy zwykle zmiana stylu życia nie wystarcza i konieczna jest pomoc lekarza. Myślisz, że to dotyczy tylko coraz bardziej tyjących Amerykanów? Niestety specjaliści prognozują, że jeśli nie zmienimy naszych nawyków, w 2035 r. otyły będzie już co trzeci Polak.
Na Osaka Metropolitan University wykorzystano obiektywny i prosty wskaźnik odżywienia zwany Indeksem Ryzyka Żywienia (Nutrition Risk Index, NRI), aby ocenić związek pomiędzy sarkopenią a niedożywieniem u pacjentów w schyłkowym stadium choroby nerek. Jak się okazało, niedożywienie przyczynia się do sarkopenii, czyli znacznego zmniejszenia siły mięśni.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Jefferson's Kimmel Cancer Center sugerują, że kurkumina, aktywny składnik indyjskiej przyprawy curry, może pomóc spowolnić wzrost guza u pacjentów z opornym na kastrację rakiem prostaty, poddawanych terapii deprywacji androgenów (androgen deprivation therapy, ADT).
Umiejętność wygodnego przejścia jednego kilometra może pomóc w przewidywaniu ryzyka złamania. Już samo zapytanie pacjenta o ograniczenia chodu mogłoby pozwolić lekarzom na zidentyfikowanie osoby wymagające dalszych badań stanu kości, uważają medycy z Garvan Institute of Medical Research.
Menopauza rzeczywiście powoduje wzrost tkanki tłuszczowej. Kobiety w okresie okołomenopauzalnym tracą beztłuszczową masę ciała i ponad dwukrotnie zwiększają swoją masę tłuszczową.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji