Liczba wyników: 12741
Według Światowej Organizacji Zdrowia około 3,9 proc. światowej populacji doświadczyło zespołu stresu pourazowego (PTSD) w pewnym momencie swojego życia.
Według Światowej Organizacji Zdrowia globalny poziom otyłości prawie potroiła się od 1975 roku. Jak się uważa, przyczynami otyłości mogą być m.in. zwiększone spożycie tłuszczów, węglowodanów lub ultraprzetworzonej żywności (ultra-processed food, UPF), brak aktywności fizycznej, hiperlipidemia i hiperinsulinemia.
Powszechnie wiadomo, że cukier powoduje próchnicę, ale nowe badania Uniwersytetu Cornella dostarczają dowodów na to, że - w zależności od naszego genotypu - również skrobie mogą przyczyniać się do jej powstawania.
Czynniki środowiskowe, w tym styl życia (palenie papierosów i poziom aktywności fizycznej) oraz warunki życia, mają większy wpływ na zdrowie i przedwczesną śmierć niż nasze geny.
Od 2011 roku w całej Europie obserwuje się spowolnienie wzrostu średniej długości życia, mówią uczeni z Uniwersytetu Anglii Wschodniej.
Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, częściowo poprzez redukcję sygnalizacji związanej ze stresem w mózgu.
Herbata zawiera flawonoidy, takie jak katechiny, które mają liczne korzyści zdrowotne. Teraz naukowcy z Instytutu Technologii w Nagoi (Japonia) odkryli, że szkliwienie ceramicznych zestawów do herbaty odgrywa kluczową rolę w zatrzymywaniu korzystnych składników tego napoju. Badając wpływ różnych szkliw na zawartość katechin w zielonej herbacie, stwierdzili, że wybór materiałów szkliwa wpływa na stężenie tych związków, a także na kolor i smak herbaty.
Suplementy z witaminą D mogą obniżać ciśnienie krwi u osób starszych z otyłością, przy czym przyjmowanie większej niż zalecana przez Institutes of Medicine (IOM) dziennej dawki nie zapewnia dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Dieta bogata w owoce i warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, niskotłuszczowe produkty mleczne oraz chude mięso, a jednocześnie uboga w sól i cukier, wiąże się z łagodniejszym przebiegiem łuszczycy.
Ekspozycja na działanie długofalowego czerwonego światła skutkuje niższymi wskaźnikami powstawania zakrzepów krwi, które mogą powodować zawały serca, uszkodzenia płuc i udary - mówią eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie