Liczba wyników: 1324
Technika oparta na filozofii i praktyce buddyjskiej może pomóc kobietom, które zmagają się z napadami objadania się i bulimią.
Sprawdzono, jak stres może zwiększać apetyt u otyłych i szczupłych ludzi.
Osoby, którym regularnie cofa się pokarm z żołądka do jamy ustnej, ale bez znanej przyczyny, mogą cierpieć na stan zwany zespołem przeżuwania (zespołem ruminacji). Jest on często mylony z innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, przez co wielu pacjentów nie jest odpowiednio leczonych.
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Związek pochodzący z zioła stosowanego w tradycyjnej chińskiej medycynie ziołowej jest skuteczny w łagodzeniu bólu i nie wykazuje właściwości uzależniających.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Przewlekły, przedłużający się stres może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Wśród sposobów na osłabienie zestresowania jest jedzenie posiłków wraz z innymi ludźmi.
Mięta pieprzowa może pomóc w trudnościach w połykaniu jedzenia i niekardiologicznym bólu w klatce piersiowej, którego doświadczają niektórzy pacjenci z zaburzeniami przełyku.
Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem