Liczba wyników: 775
Już krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może być powiązane z odczuwaniem bólu, nawet w przypadku braku wcześniejszego urazu czy dolegliwości, takiej jak otyłość lub cukrzyca.
Rak piersi to najczęstsza postać choroby nowotworowej wśród kobiet. Rocznie diagnozuje się ponad dwa miliony przypadków tego raka na całym świecie.
Osoby z cukrzycą typu 2 cechują się podwyższoną ilością cukru i tłuszczu we krwi, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym udarów i zawałów. Ćwiczenia są popularnym zaleceniem dla diabetyków, teraz jednak ustalono, że większe korzyści pacjenci odnoszą z treningu po obiedzie - wówczas skuteczniej obniża się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Forma witaminy B3, rybozyd nikotynamidu (NR), ma związek z korzyściami dla zdrowia sercowo-naczyniowego, metabolicznego i neurologicznego, ale nowe badania na University of Missouri wykazały, że NR może zwiększać ryzyko poważnych chorób, w tym raka.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Osoby starsze, które muszą przenieść się do domu opieki i dostosowują się do tego oraz akceptują to, czego nie można zmienić, ciągle czerpią satysfakcję z życia.
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.
W ostatnich dekadach coraz więcej osób w wieku poniżej 50 lat choruje na raka. W Brigham and Women's Hospital pokazano, że w różnych miejscach na świecie wzrosła częstość wczesnych (zdiagnozowanych przed 50 rokiem życia) nowotworów w tym: raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Drastyczny wzrost takich diagnoz rozpoczął się około 1990 roku.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Takie efekty dają różne formy napoju: kawa mielona, instant i bezkofeinowa.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem