Liczba wyników: 12697
Bezsenność stanowi istotny problem zdrowotny i wpływa na jakość życia osób starszych - aż połowa osób powyżej 65. roku życia doświadcza jej objawów. W nowym badaniu naukowcy przeanalizowali zbierane przez pięć lat dane seniorów. Odkryli, że wyższy poziom objawów bezsenności oraz częstsze stosowanie leków nasennych wiązały się z większym ryzykiem niepełnosprawności rok później.
W Mass General Brigham odkryto, że w kontekście zdrowia układu sercowo-naczyniowego, pora spożywania posiłków może być większym czynnikiem ryzyka niż pora snu.
Muzyka jest obecna niemal we wszystkich kulturach świata, wciąż jednak niewiele wiadomo o tym, jak na nas wpływa. Od początku tego stulecia kilka badań sugerowało, że reakcja na muzykę - i na dźwięk w ogóle - jest złożona i może nie wynikać wyłącznie z emocji, ponieważ także inne typy komórek, poza komórkami słuchowymi, mogą bezpośrednio reagować na dźwięki słyszalne. Teraz uczeni postanowili lepiej zrozumieć bezpośrednie efekty drgań akustycznych, w postaci muzyki, na ludzkie komórki w hodowli.
Czy kiszona kapusta to coś więcej niż tylko kwaśny dodatek? Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis ustalono, że fermentowana kapusta może wspierać zdrowie jelit - kluczowego elementu ogólnego zdrowia, który odpowiada za trawienie i ochronę przed chorobami.
Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.
Większa ilość w diecie czarnej herbaty, jabłek oraz powoców jagodowych i cytrusowych może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Intensywne ćwiczenie chodzenia w połączeniu ze standardową fizjoterapią znacząco poprawia jakość życia i mobilność osób po udarze.
Jeśli ktoś przeszedł lekki udar lub przemijający atak niedokrwienny (transient ischemic attack, TIA), przez kolejne lata pozostaje w wysokiej grupie ryzyka wystąpienia kolejnego, poważniejszego udaru.
Utrzymywanie zdrowej diety bogatej w produkty roślinne, z niskim do umiarkowanego spożyciem zdrowych artykułów pochodzenia zwierzęcego oraz ograniczoną ilością ultraprzetworzonej żywności ma związek z większym prawdopodobieństwem zdrowego starzenia się.
Kobiety stosujące niezdrową dietę i prowadzące niską aktywność fizyczną cechują się większą ilością tłuszczu w okolicy brzucha oraz wyższym ryzykiem metabolicznego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia. Co istotne, stan ten zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, które stają się bardziej powszechne po menopauzie. Jednak połączenie aktywności fizycznej i zdrowych nawyków żywieniowych pozwala skutecznie chronić się przed stanem zapalnym i może również przyczynić się do jego redukcji po menopauzie.