Liczba wyników: 7924
Cukrzyca to postępująca choroba, która wpływa na zdolność kontrolowania poziomu cukru we krwi. U wielu pacjentów nasila się wraz z czasem i ilość cukru we krwi staje się trudniejsza do regulowania. Agoniści receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), np. semaglutyd, zapewniają pacjentom większą kontrolę nad obniżaniem glukozy.
Wysoki poziom tłuszczów we krwi (trójglicerydów) u starszych kobiet może pomóc przewidzieć prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, wynika z nowego badania.
Ciśnienie krwi ma wpływ na skłonność danej osoby do martwienia się i może być związane z efektem „uspokojenia", gdy jest podwyższone. Hiszpanie pokazali, w jaki sposób możemy pośrednio wywoływać zwiększanie ciśnienia krwi, by złagodzić napięcia i niepokój emocjonalny.
Jeśli źle się odżywiasz, możesz mieć nadmiar triglicerydów - najpowszechniejszych w organizmie. Ich stężenie we krwi nie powinno przekraczać 150 mg na decylitr krwi, jeśli jest ich za dużo, zagraża to zdrowiu serca i naczyń krwionośnych. Warto jednak pamiętać, że to od stylu życia w najwyższym stopniu zależy ilość wspomnianych związków.
Ziarno różnego rodzaju może pomóc zmniejszyć poziom cholesterolu, wynika z badań amerykańskich naukowców. Beneficjentami są tu szczególnie mężczyźni.
Większość badań dotyczących gospodarki hormonalnej dojrzałych mężczyzn skupia się na niedoborze testosteronu. Jak się jednak okazuje, wyższy poziom męskiego hormonu również stanowi zagrożenie dla panów w dojrzałym wieku.
Kontrola stężenia lipidów we krwi może stanowić element profilaktyki raka prostaty.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Niski poziom witaminy D może oznaczać większe ryzyko wcześniejszej śmierci u osób starszych - zwłaszcza tych, które są delikatnego zdrowia, mówią naukowcy.
Starsze osoby, które mają wyższy poziom trójglicerydów, mogą być mniej narażone na demencję i cechują się wolniejszym osłabieniem funkcji poznawczych w porównaniu z osobami o niższej ilości tej formy tłuszczu.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność