Liczba wyników: 1812
Grzyby mają wiele prozdrowotnych zalet. Nie tylko obniżają ryzyko zachorowania na raka i przedwczesnej śmierć, ale mogą też korzystnie wpływać na zdrowie psychiczne, mówią eksperci z Penn State.
Niektóre produkty zyskały sławę zdrowych i sądzimy, że stanowią świetny dietetyczny wybór, tymczasem „ukrywają" w sobie różne składniki, które mogą niweczyć nasze wysiłki w układaniu zdrowego jadłospisu.
Starsze kobiety, które jedzą duże ilości tłuszczu zawartego w smażonych potrawach i wypiekach, narażone są na większe ryzyko udaru mózgu niż panie, które stosują dietę niskotłuszczową.
Jedzenie nam jest niezbędne do przeżycia i zazwyczaj nie jest trudno zachęcić nas do niego. Najczęściej problem jest odwrotny - zbyt często sięgamy po bardzo obfite i niekonieczne zdrowe posiłki. Wszystko dlatego, że jedzenie daje nam przyjemność, a my chcemy tę przyjemność potęgować...
Jedzenie przekąsek o późniejszej porze to nawyk, który dotyczy wielu ludzi. Takie podjadanie może wiązać się z zaburzeniami snu, mówią uczeni.
Wystarczyły cztery tygodnie diety składającej się z wysokoprzetworzonej żywności, by wystąpiła silna reakcja zapalna w mózgach starzejących się szczurów, której towarzyszyły oznaki utraty pamięci.
Osoby jedzące ciemną czekoladę rzadziej doświadczają objawów depresyjnych, wynika z badań. Uczeni zastanawiają się, czy sięganie po ten przysmak daje ochronne skutki przed depresją.
Pacjenci z nowotworami, którzy stosują zbilansowaną dietę, wykazują aż o 65 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu choroby w porównaniu do pozostałych.
Ludzie, którzy doświadczyli niewydolności serca, mogą liczyć na lepsze zdrowie, jeśli zastosują dietę zawierającą większe ilości białka.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi