Liczba wyników: 995
Substancje chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną (EDC) znajdujące się w tworzywach sztucznych mogą przyczyniać się do ryzyka cukrzycy u kobiet.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Istnieją pewne biologiczne podstawy różnic między płciami w chorobach związanych z otyłością, dotyczą m. in. naczyń krwionośnych w tkance tłuszczowej.
Każdego dnia stajemy w obliczu niepewności i zastanawiamy się nad wynikiem naszych starań. W obliczu nieznanego większość ludzi odczuwa pewien stopień niepokoju i dyskomfortu.
Badania pokazują, że istnieje związek między wysokim poziomem miedzi i żelaza a chorobą Alzheimera, chorobami serca i innymi zaburzeniami związanymi z wiekiem. Starsze osoby powinny starać się, by unikać gromadzenia się niezdrowych ilości tych metali w organizmie.
Nowe badanie pokazuje, że dieta zawierająca dużo soli może sprzyjać nasileniu poziomu stresu.
W University of Utah School of Medicine odkryto, że osoby bardziej narażone na problemy z barkiem, w tym ból stawów i uraz pierścienia rotatorów (grupa mięśni ramion) mają zwiększone ryzyko chorób serca.
Kiedy sprawdzono interakcje między mózgiem, naszym zachowaniem i układem odpornościowym, odkryto, że już przewidywanie radosnego śmiechu poprawia poziom hormonów chroniących zdrowie. Co więcej, oczekiwanie na doświadczenie śmiechu zmniejsza ilość potencjalnie szkodliwych hormonów stresu.
Ekstrakt z gorzkiego melona może pomóc w leczeniu raka głowy i szyi, wskazują uczeni z Saint Louis University.
Otyłość to jeden z głównych problemów zdrowotnych na świecie w ostatnich dekadach, ponieważ wiele osób stosuje niezdrową dietę i nie ćwiczy regularnie.
Leczenie niepokoju i depresji zmniejsza ryzyko hospitalizacji pacjentów z chorobami serca