Liczba wyników: 992
Łatwo stracić rachubę - najpierw wypija się kieliszek wina do obiadu, potem następny na „lepsze trawienie", a wreszcie kolejny i butelka jest pusta. Takie picie zaś skutkuje problemami ze snem.
Sezon letni — a tym samym piwny — już w pełni. Ogródki kawiarniane, restauracje i miejskie plaże niemal co wieczór zapełniają się zrelaksowanym i uśmiechniętym tłumem ludzi w różnym wieku. Gołym okiem widać, że Polacy coraz częściej i chętniej spędzają czas wolny poza domem, na spotkaniach w gronie przyjaciół. Spora część z nich sięga wówczas po szklankę ulubionego piwa. Ilu, kiedy i przy jakich okazjach – te pytania zadał reprezentatywnej grupie pełnoletnich respondentów Instytut GfK.
Picie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a wszystko dlatego, że niszczy nasze DNA – twierdzą brytyjscy badacze. Niektórzy mogą być bardziej podatni na szkodliwe efekty picia alkoholu.
Zasłabnięcia, omdlenia i co gorsze odwodnienia organizmu to w ostatnim czasie najpowszechniejsze typy dolegliwości. Przyczyną są trwające od kilku dni upały. Według lekarzy, najlepszym sposobem na ich przetrwanie jest picie dużych ilości wody.
Kolejne dobra informacje dla osób lubiących kawę. Picie trzech lub więcej filiżanek popularnego na całym świecie napoju znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, wynika z japońskich badań.
Alkohol jest definiowany jako chroniczna choroba, której rozwój i wystąpienie jest uwarunkowane czynnikami genetycznymi, psychosocjalnymi i środowiskowymi. Jest to choroba postępująca i fatalna w skutkach mogąca w ekstremalnych przypadkach zakończyć się śmiercią. Często jest charakteryzowana jako upośledzenie kontroli nad spożywaniem alkoholu, picie mimo fatalnych konsekwencji, zaburzeniach racjonalnego myślenia i w szczególności zaprzeczania, że alkohol zaczyna stanowić problem.
W przypadku seniorów picie alkoholu nawet w niewielkich dawkach może być szkodliwe. Napoje wyskokowe nie sprzyjają zdrowiu mózgu i mogą wpływać na rozwój demencji.
Nowe badanie potwierdza to, co zdrowy rozsądek i dobrze zaplanowana dieta od dawna „podpowiadały", a mianowicie fakt, że picie wody - w odpowiednich ilościach i odpowiednich porach - może pomóc stracić na wadze. Nie jest zaskoczeniem, że woda stanowi nie tylko napój dobrze gaszący pragnienie, ale może również ograniczyć apetyt.
Jedzenie ciemnopomarańczowych, czerwonych i zielonych warzyw liściastych oraz owoców jagodowych, a także picie soku pomarańczowego może wiązać się z niższym ryzykiem utraty pamięci u starzejących się mężczyzn.
Picie soku żurawinowego od dawna uważane jest za ochronę przed infekcją dróg moczowych. Nowe medyczne dane pokazują, że jedzenie produktów z żurawiną rzeczywiście jest skutecznym sposobem zapobiegania takim zakażeniom.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję