Liczba wyników: 666
Izolacja społeczna i samotność wiążą się z około 30 proc. wyższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu albo śmierci z ich powodu.
Osoby o wieczornym „chronotypie", czyli późno kładące się spać i późne budzące się, odznaczają się o 19 proc. wyższym ryzykiem cukrzycy i to po uwzględnieniu czynników związanych ze stylem życia
W przypadku osób w średnim wieku z nadciśnieniem, wzrost ciśnienia krwi po przyjęciu pozycji stojącej może wskazywać zwiększone ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i udar mózgu.
Dławica piersiowa to efekt niedotlenienia serca, do którego doprowadzamy swoimi zaniedbaniami i niezdrowym stylem życia. To oznacza większe ryzyko zawału serca, udaru mózgu i wielu innych chorób kardiologicznych, a w efekcie krócej żyją. Zobacz co zrobić, by uniknąć tego zagrożenia.
Wiele osób codziennie sięga po napoje dosładzane cukrem, co może zagrozić zdrowiu wątroby. Właśnie sprawdzono związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych a występowaniem raka wątroby i przewlekłych chorób tego narządu u kobiet.
Miliony ludzi na całym świecie cierpią na bezsenność. Nieprzespane noce zaś wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą i niektórymi nowotworami. Uważa się, że wieczorne spożywanie alkoholu, kofeiny i nikotyny zaburza sen, dokładniej sprawdzono, na ile czynniki te są za to odpowiedzialne.
Osoby, które zmagają się z zespołem stresu pourazowego (PTSD), są dwukrotnie bardziej narażone na śmierć z powodu chorób serca niż pozostali.
Niektóre czynniki związane ze stylem życia zaburzają wydajność mózgu kobiet już w wieku 45 lat.
Powszechnie uważa się, że z wiekiem tracimy siłę mięśni i zwalniamy, co utrudnia wykonywanie prostych czynności, takich jak wstawanie, chodzenie i siadanie. Teraz jednak na Edith Cowan University odkryto, że może to być również sygnałem dla innego problemu zdrowotnego: demencji.
Narażenie na drobne cząstki zanieczyszczeń powietrza (PM2,5) może zwiększać ryzyko rozwoju demencji, ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność