Liczba wyników: 821
Dieta bogata w sól jest nie tylko szkodliwa dla poziomu ciśnienia krwi, ale także dla układu odpornościowego.
Istnieje różnica między sposobem, w jaki mózgi zdrowych starszych osób dorosłych postrzegają kolory, w porównaniu z mózgami ludzi młodszych.
Nawet niewielkie różnice w dostępności do przestrzeni zielonych i niebieskich (stawu, rzeki, etc.) mogą wiązać się z lepszym zdrowiem psychicznym i fizycznym osób starszych.
Wielu ludzi na całym świecie cierpi na jadłowstręt psychiczny, czyli anoreksję, poważną chorobę psychiczną związaną z intensywnymi lękami dotyczącymi wagi, sylwetki i poczucia własnej wartości. Anoreksja charakteryzuje się zaburzeniami odżywiania, ograniczeniem jedzenia, dobrowolnymi wymiotami i skrajnym wychudzeniem.
Wiadomo, że pięć porcji warzyw i owoców daje dobre efekty dla zdrowia człowieka. Najkorzystniejszy mix zaś składa się dwóch porcji warzyw i owoców - to prawdopodobnie optymalna ilość zapewniająca dłuższe życie, mówią eksperci.
Utrzymujące się ekstremalne upały mogą nasilić osłabienie funkcji poznawczych wśród wrażliwych grup, w tym ludzi starszych i biedniejszych.
Długotrwała ekspozycja na niski poziom ołowiu, kadmu i arsenu poprzez powszechnie używane artykuły gospodarstwa domowego, powietrze, wodę, glebę i żywność ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Ponad cztery procent zgonów w miastach w miesiącach letnich jest spowodowanych miejskimi "wyspami ciepła", a jednej trzeciej tych śmierci można zapobiec, osiągając 30-procentowe zadrzewienie obszarów miejskich.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem