Liczba wyników: 5142
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie, niezależnie od tego, czy ktoś jest otyły, czy nie, mówią eksperci z MRC London Institute of Medical Sciences.
Pozytywne nastawienie może poprawić twój układ odpornościowy i pomóc wydłużyć życie.
Stres nie tylko ma negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko licznych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i choroba Alzheimera, a także wiąże się z wyższymi wskaźnikami przedwczesnej śmierci. Pomóc może tu m. in. odpowiednie odżywianie, np. dieta śródziemnomorska.
Osoby, które mają za sobą udar, są około dwa razy bardziej narażone na rozwój demencji.
Dieta zwana postem przerywanym, w ramach której je się wcześnie rano, może być kluczem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Nadciśnienie w wieku trzydziestu kilku lat wiąże się z osłabieniem zdrowia mózgu w wieku około 75 lat, szczególnie u mężczyzn.
Kobiety, u których menopauza rozpoczęła się przed 45 rokiem życia, są bardziej narażone na niewydolność serca, jednak ryzyko to jest też nasilone w przypadku pań, które weszły w okres menopauzy po 55-tych urodzinach, ale zmagają się z otyłością.
Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do kaca i bólów głowy, zmęczenia oraz nudności. Picie alkoholu ma również związek z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca, marskością wątroby i zaburzeniami odporności. Jednym ze sposobów uniknięcia tych konsekwencji jest oczywiście ograniczenie picia napojów wyskokowych, jednak uczeni z Chin znaleźli sposób łagodzenia kaca i innych niepożądanych skutków - genetycznie zmodyfikowany probiotyk.
Chirurgia bariatryczna może odwrócić powikłania związane z cukrzycą, w tym zregenerować uszkodzone nerwy.
Selen - minerał występujący w różnych produktach spożywczych - może odwrócić poznawcze skutki udaru oraz przyspieszyć uczenie się i pamięć starzejących się mózgów.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie