Liczba wyników: 122
Jak wskazują nowe badania, picie sześciu filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko kamieni żółciowych.
Kruszenie kamieni nerkowych falami ultradźwiękowymi emitowanymi poza ciałem pacjenta (tzw. litotrypsja) może mieć skutki uboczne. Ta nieinwazyjna metoda leczenia może powodować wzrost ciśnienia krwi oraz cukrzycę.
Powstanie kamieni nerkowych to nie tylko uciążliwa i bolesna dolegliwość. W dłuższej perspektywie może też uszkadzać nerki.
Mężczyźni, którzy zażywają duże dawki witaminy C, mogą mieć dwukrotnie ryzyko kamieni nerkowych niż pozostali panowie.
Prawidłowe stężenie żelaza w organizmie redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów, raka jelita grubego oraz kamieni nerkowych. Około 70% przyswajanego codziennie żelaza jest związane w krwi, głównie w postaci hemoglobiny czyli „oddechowego” barwnika krwi, który dostarcza tlen do wszystkich komórek organizmu.
Dołączenie do swojego jadłospisu produktów z duża zawartością wapnia osłabia prawdopodobieństwo wystąpienia kamieni nerkowych u osób najbardziej zagrożonych tą dolegliwością.
Uczeni z North American Menopause Society (NAMS) ostrzegają, że powszechnie rekomendowane suplementy z wapniem mogą nadmiernie podnieść poziom tego pierwiastka, co zwiększa ryzyko kamieni nerkowych, a także innych problemów zdrowotnych.
Alizaryna od wieków jest stosowana jako środek koloryzujący. Kiedyś otrzymywano ją z korzeni marzanny barwierskiej, dziś jest wytwarzana syntetycznie. Jej lecznicze zastosowanie obejmuje m. in. rozpuszczanie kamieni przy kamicy moczowej i uzyskanie efektu moczopędnego.
Ćwiczenia mogą obniżać ryzyko kamieni nerkowych u starszych kobiet. W badaniu przeprowadzonym przez uczonych z kilku amerykańskich ośrodków naukowych wzięło udział ponad 85 tysięcy kobiet po menopauzie.
Szparag lekarski od wielu wieków (już w starożytnej Grecji i Rzymie) był stosowany jako środek moczopędny pomagający zapobec tworzeniu się kamieni nerkowych. W medycynie azjatyckiej, korzeń rośliny był używany na kaszel, biegunkę i dolegliwości układu nerwowego. Dziś stosowane są głównie jako dodatek do rozmaitych dań, ale warto też pamiętać o jego prozdrowotnych właściwościach.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem