Liczba wyników: 956
Zbiór reportaży szwedzkiego pisarza Stiga Dagermana „Niemiecka jesień" w Szwecji ukazał się w 1947 r. W Polsce ta niewielka książka wyszła dopiero teraz, a i tak pewnie nie wszystkim to będzie w smak.
Kolendra od dawna jest stosowana jako długą środek leczniczy i poprawiający smak oraz zapach. O jej właściwościach można przeczytać w źródłach, które powstały 5 tysięcy lat p.n.e.
Jeśli „dopada" cię nieprzeparta ochota na słodycze, winna może być temu niedostateczna ilość snu. Bezsenność wpływa na nasz smak i odczuwanie głodu.
Czasy, kiedy tran był obowiązkowym elementem uzupełniającym prawidłową dietę przedszkolaków dawno minęły. Dziś nikt już nie gania maluchów z łyżką nieładnie pachnącej substancji o żółtawym odcieniu, której smak pozostawia wiele do życzenia. Być może dlatego wielu dorosłych zapomniało, jak cenne właściwości kryje ona w sobie.
Zapach pierników, błyszczące w ciemności lampki i smak grzanego wina z goździkami – to nieodłączne elementy jarmarków bożonarodzeniowych. Dolnośląskie miasta pełne są takich magicznych miejsc.
Lepsze zdrowie można sobie zapewnić częściej stosując zioła i przyprawy podczas gotowania. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale też są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i mogą dawać efekty przeciwnowotworowe.
- Zanim przy kolejnym obiedzie sięgniesz po solniczkę, zastanów się czy warto lepszy smak lub kulinarne przyzwyczajenia przedkładać nad zdrowie - ostrzega Sharon O'Brien z seniorlivingabout.com
Kurkumina, czyli ekstrakt z kurkumy stosowany zwykle jako przyprawa poprawiająca smak i zmieniająca kolor potrawy, ma także właściwości prozdrowotne. Z badań wynika, że może zapobiec nowtworom układu pokarmowego, w tym nowotworowi żołądka.
Ocet to niezastąpiony dodatek w każdej kuchni. Dodawany w odpowiednich proporcjach nie tylko podkreśli smak potraw, lecz często także zwiększy ich walory zdrowotne. Jednak ocet octowi nierówny!
Każdy z nas ma prawo do czerpania przyjemności z jedzenia. Powolne odkrywanie smaków jest najwyższą formą delektowania się potrawami. Takie podejście zostało wykreowane przez zwolenników slow food.