Liczba wyników: 907
Kobiety, które objęły swojego partnera przed poddaniem się stresującemu doświadczeniu, wykazywały słabszą biologiczną reakcję na stres. W ich ślinie odkryto niższą ilość hormonu stresu, czyli kortyzolu, w porównaniu z pozostałymi uczestniczkami.
Różne wzorce ruchu w ciągu doby są powiązane ze zdrowiem serca. Jak się okazuje, wystarczą drobne zmiany w codziennej rutynie, by zmniejszyć zagrożenie zawałem czy udarem.
W przypadku seniorów poranna sesja ćwiczeń o umiarkowanej intensywności poprawia funkcje poznawcze, takie jak podejmowanie decyzji w ciągu dnia, w porównaniu z długotrwałym pozostawaniem w pozycji siedzącej.
Starsze osoby, które mają wyższy poziom trójglicerydów, mogą być mniej narażone na demencję i cechują się wolniejszym osłabieniem funkcji poznawczych w porównaniu z osobami o niższej ilości tej formy tłuszczu.
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.
Sen ma istotne znaczenie dla funkcji poznawczych i dobrego samopoczucia emocjonalnego, szczególnie u osób znajdujących się pod wpływem stresu. Nieprzespana noc więc nie jest najlepszą sytuacją, by podejmować ważne decyzje.
Symulowanie przebywania na dużej wysokości może pomóc starszym pacjentom zagrożonym powikłaniami związanymi z operacją.
Niewymagające szczególnej siły, łagodne ćwiczenia wykonywane w okresie trzech miesięcy, mogą znacząco poprawić funkcje poznawcze u zdrowych osób w średnim i starszym wieku.
Utrata słuchu jest czwartą na świecie najczęstszą przyczyną przeżywania długich lat w niepełnosprawności. Problemy ze słyszeniem nasilają szereg powikłań psychicznych, fizycznych i społecznych. Ponieważ ponad 90 proc. ubytków słuchu ma związek z wiekiem, obciążenie nimi szczególnie zwiększa się w starzejących się społeczeństwach.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.