Liczba wyników: 480
Choroba Alzheimera postępuje szybciej u kobiet niż u mężczyzn. Według badaczy z Uniwersytetu w Lund w Szwecji, wynika to z tego, że białka tau, odpowiadające za rozwój choroby, gromadzą się szybciej u kobiet właśnie.
Utrata życiowego partnera jest trudna nie tylko emocjonalnie, ale może też destrukcyjnie wpływać na zdolności poznawcze.
Od jakiegoś czasu dietetycy zalecają jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, bo taki sposób odżywiania się ma zapewnić dobre zdrowie i samopoczucie. Okazuje się też, że dieta tego rodzaju pomoże żyć dłużej.
Nowe badanie przeprowadzone na Monash University wykazało, że obturacyjny bezdech senny ma związek ze zwiększonym ryzykiem demencji.
Krople do oczu zawierające pochodną kurkumy zmniejszają utratę komórek siatkówki u szczurów. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ niszczenie tych właśnie komórek jest wczesnym objawem jaskry.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Sezonowe przeziębienia mogą mieć pozytywny wpływ na walkę z nowym koronawirusem. Okazuje się, że przeziębienia, które się kiedyś przeszło, mogą zapewnić pewną ochronę przed Covid-19. Eksperci od chorób zakaźnych z University of Rochester Medical Center, sądzą też, że odporność na Covid-19 jest zwykle długotrwała: trwa nawet przez całe życie.
Powtarzające się negatywne myślenie ma związek z późniejszym osłabieniem funkcji poznawczych, a także odkładaniem się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość