Liczba wyników: 822
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Być może lepiej jest pozwolić, aby łagodna gorączka po prostu ustąpiła, niż automatycznie sięgać po leki, uważają medycy na podstawie nowych badań na University of Alberta.
Skóra witlinka pacyficznego ma właściwości przeciwstarzeniowe - może zapobiec powstawaniu zmarszczek.
Kobiety w średnim wieku stosujące dietę wegetariańską maja o 33 proc. wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do pań regularnie jedzących mięso.
Niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka pęcherza.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Jedzenie większych ilości ryb, w tym tuńczyka i innych ryb, niekoniecznie smażonych, może być związane z ryzykiem czerniaka złośliwego.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość