Liczba wyników: 668
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Zbyt wiele obowiązków zawodowych, zmiana pory roku, problemy ze snem - wszystko to może mieć wpływ na zmęczenie, które bywa odczuwalne w różnych porach dnia. Nie zawsze pomogą popularne sposoby na odzyskanie energii, takie jak kawa, herbata, czekolada, czy żeń-szeń, ale bez wątpienia dieta ma wpływ na poziom wigoru. Poniżej kilka produktów, które należy dołączyć do jadłospisu, by odzyskać siłę do działania.
Czy myślenie o wierze zwiększa skłonność osób religijnych do podejmowania ryzyka? Na Uniwersytecie Yorku stwierdzono, że tak: uczestnicy badania byli bardziej skłonni do podejmowania ryzyka, myśląc o Bogu jako o sprzyjającym im obrońcy.
Kobiety stosujące w średnim wieku dietę, która ma na celu obniżenie ciśnienia krwi, są o około 17 proc. mniej narażone na zaburzenia pamięci i inne oznaki pogorszenia funkcji poznawczych kilkadziesiąt lat później.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
Większa ilość magnezu w naszej codziennej diecie oznacza lepsze zdrowie mózgu wraz z wiekiem, mówią uczeni z Australian National University (ANU).
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Roślina powszechnie znana jako jarmułka chińska (tarczyca bajkalska, Huang Qin) jest dobrze znana w tradycyjnej medycynie chińskiej i uprawiana na całym świecie ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.