Liczba wyników: 620
Kiedy w sypialniach starszych osób przez dwie godziny każdej nocy przez sześć miesięcy unosiła się woń olejków zapachowych, ich wspomnienia uległy poprawie.
Osoby, które były aktywne fizycznie po południu, miały większy spadek poziomu cukru we krwi niż ci, którzy największy wysiłek podejmowali w innych porach dnia.
Prosta zmiana składu pierwszego posiłku dnia może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.
Pot to coś więcej niż oznaka dobrego treningu. Daje ważne informacje o naszym zdrowiu, dostarczając wskazówek na temat odwodnienia, zmęczenia, poziomu cukru we krwi, a nawet poważnych chorób, takich jak mukowiscydoza, cukrzyca i niewydolność serca. Teraz można analizować pot dzięki czujnikowi „sweatainer", który można drukować w 3D.
Rozmaryn sam w sobie jest popularną przyprawą, ma jednak również zalety jako środek zapobiegający nowotworowi. Warto zastosować go podczas grillowania, ponieważ może powstrzymać tworzenie się potencjalnie rakotwórczych związków.
Poranna aktywność fizyczna ma związek z najniższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu. I nie ma tu znaczenia całkowita ilość codziennego wysiłku.
Werbena cytrynowa to pochodzące z Ameryki Południowej zioło o intensywnym cytrusowym aromacie. Od dawna jest stosowana w medycynie tradycyjnej na różne dolegliwości, w tym dla wzmocnienia odporności i na stres. Docenia ją też przemysł kosmetyczny, bo roślina pomaga poprawić nawilżenie i elastyczność skóry. Sprawdź, jak szerokie ma zastosowanie.
Opracowano nowy sposób pomiaru poziomu cukru, bez pobierania krwi. Rewolucyjna, nieinwazyjna technika pozwala dokonywać pomiarów za pomocą umieszczanego pod skórą czujnika glukozy opartego na falach elektromagnetycznych.
Zastosowano sztuczną inteligencję (AI) do nagrywania EKG w Apple Watch, aby zidentyfikować pacjentów ze słabym sercem. Uczestnicy rejestrowali zdalnie swoje EKG na smartwatchu, kiedy tylko chcieli, z dowolnego miejsca. Od czasu do czasu automatycznie zapisy EKG były przesyłane do elektronicznych kart zdrowia za pośrednictwem aplikacji na smartfony.
Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.