Liczba wyników: 1810
Jeśli codziennie jesz orzechy, możesz znacznie poprawić kontrolę glikemii i poziom lipidów we krwi.
Pacjenci w polskich szpitalach nie są prawidłowo żywieni – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Posiłki podawane w szpitalach nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić.
Wysokoprzetworzona żywność nie jest najlepszym wyborem dietetycznym - od dawna wiadomo, że sprzyja rozwojowi wielu chorób. Teraz ustalono, że zwiększa ryzyko raka.
Dla naszej wagi istotne znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale i w jakich porach. Okazuje się, że posiłki spożywane w określonych godzinach mogą sprzyjać tyciu.
Jeśli chodzi o sposób jedzenia, różni ludzie różnie się zachowują. Dietetycy wymieniają pięć typów „emocjonalnych zjadaczy". Sprawdź, którym z nich jesteś.
Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie radzi dietetyk Adriana Szulińska.
To, co jesz i leki, które zażywasz, mogą zmienić ilość i rodzaj bakterii w jelitach. Ma to o tyle ważne znaczenie, że wpływa zarówno na sposób trawienia, jak i wiele procesów w organizmie.
Sięgnij po winogorona, jeśli chcesz o siebie zadbać. Owoce te dostarczają znacznych korzyści organizmowi. W miąższu znajdują się duże ilości glukozy i sacharozy, łatwo przyswajalnych cukrów, więc dają energię i nie są przy tym ciężkostrawne.
Polscy seniorzy nie mają do dyspozycji zbyt wysokich emerytur i muszą oszczędzać na wielu rzeczach, nawet na zakupach spożywczych. Oczywiście nie warto rezygnować ze zdrowych produktow i dieta, szczególnie w starszym wieku, powinna odpowiadać na specyficzne zapotrzebowanie organizmu. Można jednak postarać się o dobry jadłospis w ekonomiczny sposób.
Do Rzecznika Praw Pacjenta wpływają sygnały dotyczące niedostatecznej jakości żywienia w szpitalach. Rzecznik wystąpił do Głównego Inspektora Sanitarnego z prośbą o przeprowadzenie kontroli żywności oraz jakości żywienia w placówkach leczniczych.