Liczba wyników: 6554
Rzetelnej informacji i skutecznym działaniom informacyjnym w zakresie zdrowia i choroby służą badania socjologiczne wpisujące się w nurt epidemiologii społecznej. Koalicja na rzecz Walki z Cukrzycą wspólnie z TNS OBOP przeprowadziła ogólnopolskie badanie epidemiologiczne poświęcone epidemii cukrzycy w Polsce.Okazało się, że wiedza społeczeństwa na temat cukrzycy i jej profilaktyki nie jest duża.
Nowe badanie dostarczyło dowodów, że picie kawy może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2.
Im więcej jesz wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, tym wyższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Bez względu na to, czy masz genetyczne predyspozycje do cukrzycy, nadmierna waga stanowi główny czynnik zachorowania, ostrzegają duńscy uczeni.
Lubisz smażone czy pieczone potrawy? Lepiej jest przrzucić się na posiłki duszone i gotowane na parze. Zapewnią lepsze zdrowie - mogą np. osłabić ryzyko cukrzycy.
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Warto pamiętać, by dobry sen był priorytetem, przypominają uczeni z Uniwersytetu Południowej Australii - nowe badania pokazują, że zaburzenia snu mogą wiązać się z czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2.
W Polsce na cukrzycę choruje około dwóch milionów osób. Jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia, do 2030 roku choroba będzie dotyczyła ponad 366 milionów osób na całym świecie przybierając wymiar epidemii. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy.
Cukrzyca to choroba, która jest obecnie globalnym zabójcą, niemniej groźnym niż HIV/AIDS. Mimo niebezpieczeństwa, jakie stwarza, ciągle nieliczni mają na jej temat dostateczną wiedzę, wielu zaś choruje nawet o tym nie wiedząc. Poniżej przedstawiamy sześć powszechnie funkcjonujących mitów na temat cukrzycy.
Praca zmianowa wiąże się z różnymi niedogodnościami. Osoby, które ją wykonują, nie są w stanie np. wypracować sobie odpowiednich pór snu. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że ludzie, którzy muszą stawiać się w pracy o niestandardowych godzinach, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2 w porównaniu do pozostałych pracowników
Witamina D – odpowiednie dawki poprawiają pamięć, nadmierne opóźniają czas reakcji