Liczba wyników: 3528
Nadmierna waga jest odpowiedzialna za 4 proc. diagnozowanych co roku nowotworów.
Wiadomo, że otyłość powoduje choroby kardiometaboliczne, takie jak nadciśnienie i cukrzyca, nie jest jednak tak, że jedyna przyczyna tych chorób to nadmierna ilość tłuszczu.
Naukowcy z Technion-Israel Institute of Technology wykazali w badaniach na zwierzętach, że nadmierna ilość fruktozy przyspiesza procesy starzenia się.
Bez względu na to, czy masz genetyczne predyspozycje do cukrzycy, nadmierna waga stanowi główny czynnik zachorowania, ostrzegają duńscy uczeni.
Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) jest powiązany ze słabszym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród osób z różną historią rodzinną, genetycznymi czynnikami ryzyka i masą ciała.
Nadmierna ilość białka w diecie może zwiększać ryzyko miażdżycy, ostrzegają eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.
Nadmierna waga wiąże się ze zmianami co do możliwości odczuwania smaku. Z badań na myszach wynika, że otyłość oznacza istotne zmniejszenie ilości kubków smakowych na języku.
Masz cukrzycę? Nie odchudzaj się nadmiernie. Na lepsze zdrowie możesz liczyć, gdy masz „trochę ciała". Diabetycy z niedowagą mieli najwyższe ryzyko wcześniejszego zgonu, prawie trzykrotnie wyższe niż pacjenci z prawidłową masą ciała.
Otyłość oznacza nie tylko problemy ze zdrowiem fizycznym, ale może też osłabić zdolności umysłowe. Okazuje się, że nadmierna waga sprzyja osłabieniu zdolności intelektualnych, w tym problemom z pamięcią.
Jak głosi przysłowie, jesteś tym, co jesz. Jednak dotyczy to nie tylko ciała. Jak mówią medycy, mieszkanie w biedniejszej, zmagającej się z różnymi problemami dzielnicy może wpływać na wybory żywieniowe, przyrost masy ciała, a nawet mikrostrukturę mózgu.