Liczba wyników: 578
Sprawdzono, jak niezdrowe jedzenie wpływa na nasz nocny odpoczynek. Kiepska dieta, pełna tzw. śmieciowego jedzenia, niekorzystnie oddziaływała na głęboki sen.
Duchowość jest istotnym czynnikiem zarówno przy poważnych chorobach, jak i w ogólnym stanie zdrowia.
Jednemu na dziesięć przedwczesnych zgonów można by zapobiec, gdyby ludzie przynajmniej w połowie wypełniali zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej, mówią eksperci z Uniwersytetu Cambridge.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.
Masaż bańkami to świetny sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia, ale to od Ciebie zależy jak często będziesz z nich korzystać. Nie ma nic złego w używaniu ich często, ale jeśli szukasz tylko niektórych prostych korzyści relaksacyjnych od czasu do czasu, to raz na kilka dni będzie dobrze tak długo, jak nie masz problemów z krążeniem, alergii lub innych problemów.
Motto tegorocznych obchodów Światowego Dnia Cukrzycy (World Diabetes Day, WDD) brzmi "Edukacja chroni nasze jutro". O tym dlaczego ważna jest wiedza o cukrzycy i jej powikłaniach, także wśród rodziny i bliskich osoby chorej, mówi film, który powstał z okazji WDD 2022 w ramach kampanii edukacyjnej "Dłuższe życie z cukrzycą".
Zwracanie większej uwagi na wewnętrzne doznania cielesne może poprawić ocenę własnego ciała.
Krwiomocz, inaczej hematuria to jedno z częstych zaburzeń hematologicznych, które diagnozuje się na podstawie obecności erytrocytów w moczu. Ich ilość powoduje czerwone lub brunatne zabarwienie tego płynu ustrojowego. Jakie są przyczyny schorzenia? Jak wygląda jego leczenie?