Liczba wyników: 4964
Uczeni przeanalizowali dane niemal 63 tysięcy Norwegów, którzy przeszli badania oceniające zdrowie fizyczne i psychiczne. Okazuje się, że depresja może zwiększać ryzyko niewydolności serca.
Choroby serca mogą bezpośrednio powodować dysfunkcję mózgu i potroić ilość białka w mózgu sprzyjającego rozwojowi choroby Alzheimera.
Kolejne dobre wieści dla smakoszy. Jedzenie małej ilości wysokiej jakości gorzkiej czekolady jeden do trzech razy w miesiącu może pomóc powstrzymać niewydolność serca u kobiet, wynika z nowych badań.
Małżeństwo jest dobre także dla zdrowia kobiet a nie tylko mężczyzn - takie wnioski płyną z badania, które pokazuje, że zarówno mężowie, jak i żony są znacznie mniej narażeni na atak serca niż osoby pozostające bez pary.
Choroby serca i układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Wraz z wiekiem rośnie ryzyko zachorowania, tym bardziej więc warto wiedzieć, co można zrobić, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju tych dolegliwości.
Wypicie kieliszka czerwonego wina i zjedzenie kostki gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet aż o 54 proc. – do takich wniosków doszli niedawno naukowcy. Może być to najprzyjemniejsza z dotychczasowych terapii.
Większość ataków serca nie jest nagła i intensywna jak to widać na filmach. Zazwyczaj zaczynają się powoli z łagodnym bólem lub uczuciem dyskomfortu. Ludzie z tymi objawami nie są pewni tego, co jest nie tak często zwlekają zbyt długo nim udadzą się po pomoc.
Choroby serca pozostają główną przyczyną przedwczesnej śmierci na całym świecie. I pomimo tego, że na ich rozwój istotny wpływ mają czynniki genetyczne, równie silnie na ich powstrzymanie oddziałuje określony styl życia - aby zmniejszyć prawdopodobieństwo tych dolegliwości, niezbędna jest aktywność fizyczna.
Systematycznie przybywa młodych pacjentów z problemami sercowymi. Okazuje się, że zawał nie dotyczy jedynie osób dojrzałych, choć w tej grupie wiekowej odsetek zawałowców jest najwyższy. O obniżaniu granicy wiekowej związanej z ryzykiem wystąpienia zawału serca opowiada prof. Zbigniew Kalarus, prezes Polskiej Towarzystwa Kardiologicznego, pomysłodawca portalu Copozawale.pl.
Ryby przydają wielu korzyści prozdrowotnych i dlatego nie tylko organizacje pozarządowe, ale nawet władze promują dietę bogatą w ryby. Przykładem może być np. popularna w Polsce kampania edukacyjna pod hasłem "Ryba wpływa na wszystko" Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ostatnie badania wykazały, że jedzenie ryb wiąże się z mniejszym ryzykiem niewydolności serca u starszych kobiet.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość