Liczba wyników: 496
Na Uniwersytecie Stanu Waszyngton odkryto, że wdychanie konopi indyjskich zmniejsza nasilenie bólu głowy o 47,3 proc., a migren - o 49,6 proc.
W przypadku osób bez problemów z pamięcią czy myśleniem, słaby wynik w teście pamięci może mieć związek z biomarkerami w mózgu powiązanymi z chorobą Alzheimera, a także z bardzo wczesnymi oznakami zaburzenia zapamiętywania, które poprzedzają demencję o kilka lat.
Kojarzy nam się głównie z sałatką warzywną i przyprawą do frytek czy innych potraw. Majonez może mieć jednak wiele zastosowań i to niekoniecznie kulinarnych.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Już cztery tygodnie stosowania diety złożonej z wysoko przetworzonej żywności skutkowały silną reakcją zapalną w starzejących mózgach zwierząt, co miało przełożenie na osłabienie pamięci.
Pewne zmiany w diecie mogą pomóc osobom z zaburzeniami afektywnymi dwubiegunowymi lepiej zarządzać swoim zdrowiem. Jak się okazuje, określony poziom niektórych kwasów pomaga pacjentom w ograniczeniu zmienności nastroju.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Dieta bogata w tłuste ryby była znacznie skuteczniejsza w zmniejszeniu ataków migrenowych i osłabieniu intensywności bólu w porównaniu do diety obfitującej w oleje roślinne.
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Choć do wiosny daleko i opalanie się na plaży pozostaje odległą perspektywą, na promieniowanie słoneczne jesteśmy narażeni przez cały rok. Aby uniknąć jego szkodliwego wpływu, warto jeść winogrona.