Liczba wyników: 438
Czosnek - ludzie albo kochają, albo nienawidzą jego smaku, ale jedno jest pewne, nikt nie lubi zapachu oddechu po zjedzeniu tego warzywa. Teraz znaleziono nowe rozwiązanie problemu halitozy.
Kiedy zjesz coś z większą ilością ostrej papryczki chili, najlepiej napij się nieco mleka, radzą eksperci z New Mexico State University.
Obecnie przeciętny napój bezalkoholowy zawiera kilkanaście łyżeczek cukru. Co więcej, niektóre kwasy cytrynowe znajdujące się w napojach owocowych są bardziej erozyjne dla zębów niż kwas solny lub siarkowy. Jeśli chcesz zadbać o uzębienie, unikaj takich produktów.
Nowe badania pokazały, że wczesne objawy infekcji COVID-19 różnią się w zależności od grupy wiekowej oraz między mężczyznami i kobietami. Odmienności te są najbardziej zauważalne między osobami z grupy 16 - 59 lat w porównaniu z pacjentami w wieku powyżej 60 lat. Inne objawy mają też mężczyźni w porównaniu z kobietami w początkowych stadiach infekcji COVID-19.
Niewielkie ilości czekolady zjedzone rano mogą obniżyć poziom cukru we krwi i wspomóc organizm w spalaniu tłuszczu.
Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
Lekarze ostrzegają przed nadmiernymi ilościami sorbitolu, słodzika szeroko stosowanego w produktach „bezcukrowych", takich jak guma do żucia i niektóre słodycze.
Jasne już stało się, że wielu ozdrowieńców - nawet tych, którzy łagodnie przechodzili COVID-19 - nadal boryka się z różnymi problemami zdrowotnymi długo po tym, jak pierwotna infekcja ustąpiła. Medycy Washington University w St. Louis wykazali, że osoby, które przechorowały COVID-19, także te niehospitalizowane, odznaczają się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu sześciu miesięcy po diagnozie infekcji.
U dużej grupy ludzi zakażonych nowym koronawirusem nie pojawiają się zauważalne objawy. Dotyczyć to może nawet 40 proc. zainfekowanych. Nie oznacza jednak, że choroba jest u nich zupełnie nieszkodliwa.
Osoby, które piją herbatę przynajmniej trzy razy w tygodniu, mogą liczyć na dłuższe i zdrowsze życie, wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology.