Liczba wyników: 4834
Dostarczanie sobie zdrowej substancji przeciwutleniającej zawartej w jabłkach wydłuża średnią długość życia zwierząt i to o 10 procent.
Osoby zmagające się z chorobami psychicznymi żyją krócej niż ludzie wolni od takich problemów zdrowotnych.
Osoby, które doznały jakiegokolwiek urazu głowy podczas 30-letniego okresu badań, miały dwa razy wyższy wskaźnik śmiertelności w tym czasie niż ludzie, którzy nie doświadczyli żadnego urazu głowy. Śmiertelność wśród osób z umiarkowanymi lub ciężkimi urazami głowy była prawie trzykrotnie wyższa.
W przypadku osób z nadwagą oczekiwana długość życia ulega skróceniu o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram masy ciała. Z kolei edukacja sprzyja długowieczności, mówią uczeni z Uniwersytetu w Edynburgu.
Wyższy poziom optymizmu wiąże się z dłuższym życiem - dotrwaniem do co najmniej 90-tych urodzin, odkryto na Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
Częste zakupy mogą pomóc żyć dłużej.Rzecz nie w tym, by wydawać więcej pieniędzy, ale w tym, by zaopatrywać się w świeże produkty, często wychodzić z domu, ruszać się i spotykać innych ludzi - to wszystko ma pozytywny wymiar dla zdrowia.
Ściślejsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci u osób z grupy powyżej 65 lat.
Jedzenie jabłek, które są owocami bogatymi w substancje przeciwutleniające wydłużyło średnią długość życia badanych zwierząt o 10 proc.
Osoby przestrzegające zdrowej diety o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów mają niższe ogólne ryzyko przedwczesnego zgonu.