Liczba wyników: 245
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD), jednej z częstych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Jak się okazuje, stosowanie takich przeciwutleniaczy, jak luteina i zeaksantyna może pomóc ograniczyć ryzyko rozwoju AMD silniej niż preparaty z beta-karotenem.
Ślepota w rozwiniętym świecie jest najczęściej spowodowana zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem (AMD). Ponad 15 milionów Europejczyków cierpi na to schorzenie, a liczba ta ma się podwoić w ciągu kolejnej dekady. Niemniej wyniki najnowszych badań dowodzą, że niektóre składniki odżywcze mogą zapobiegać takiemu rozwojowi zdarzeń, kładąc kres zależności między posuwaniem się w latach a pogarszaniem się wzroku.
Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą kontynuuje ogłoszoną w ubiegłym roku cykliczną kampanię edukacyjną „Listopad miesiącem walki z cukrzycą” w ramach której chce zainspirować do poświęcenia cukrzycy większej uwagi właśnie w miesiącu listopadzie. W tym roku Koalicja szczególną uwagę zwraca na okulistyczne powikłania cukrzycy, z których najpowszechniejsze to DME, czyli cukrzycowy obrzęk plamki.
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD - Age-related Macular Degeneration) jest obecnie uznawane za najczęstszą przyczynę nabytej ślepoty u osób po 50 roku życia w krajach rozwiniętych i jest główną przyczyną całkowitej utraty wzroku u osób starszych. Z badania świadomości AMD wśród społeczeństwa i lekarzy w 2007 r., przeprowadzonego w Polsce wynika, że do okulisty zgłaszają się najczęściej osoby po 50 roku życia. Stanowią oni 55% wszystkich pacjentów tych lekarzy.
Wśród chorób oczu, które zagrażają szczególnie osobom w wieku dojrzałym i starszym są: AMD (zwyrodnienie plamki żółtej, główna przyczyna ślepoty w wieku starczym), katarakta (inaczej zaćma, tj. zmętnienie soczewki prowadzące do zaburzeń ostrości widzenia), jaskra (powoduje wzrost ciśnienia śródgałkowego i trwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego). Jak twierdzą uczeni, odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tych chorób. Oftalmolodzy z University of California w Sand Diego przekonują, że niektóre produkty mają niezwykłą moc ochronną.
Pluskwy są przyciągane przez ciepło i dwutlenek węgla. - Jeśli żyjesz, twoje ciało jest ciepłe i oddychasz, więc stanowisz magnes na pluskwy - mówi dr Jorge Parada z Loyola University Health System.
Zaćma dotyczy wielu starszych osób zagrożonych demencją, a okazuje się, że zabieg jej usunięcia wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju otępienia.
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
Witamina D – odpowiednie dawki poprawiają pamięć, nadmierne opóźniają czas reakcji