Liczba wyników: 631
Wśród codziennie spożywanej porcji owoców powinny znaleźć się jabłka lub sok jabłkowy –radzą dietetycy.
Naukowcy z the University of Massachusetts Lowell odkryli, że jabłka i sok jabłkowy mają niebagatelny wpływ na podwyższenie aktywności mózgu.
Suszone śliwki zalewane gorącą wodą, tarty burak, czy sok z kiszonej kapusty - aby pozbyć się zaparcia, niejeden z nas jest w stanie wiele znieść. Nie zawsze jednak takie poświęcenie przynosi upragniony efekt. Jak więc skutecznie walczyć z tą dolegliwością?
Łączenie soków owocowych z określonymi lekami może być niebezpeiczne. Zobacz, dlaczego.
Sok z borówki brusznicy zmniejsza ciśnienie oraz poziom glukozy i tłuszczów, czytamy w magazynie Nutrition.
Sok wiśniowy, wypijany regularnie, może poprawić zdolności poznawcze seniorów, wynika z niewielkich badań uczonych z University of Delaware w Newark.
Tak zwane soft drinks, czyli napoje z zawartością soków, nektarów i syropów owocowych oraz warzywnych, mogą przydać kilku dodatkowych kilogramów.
Jesień i zima to czas, kiedy najczęściej chorujemy, dopada nas grypa i katar. Sok z malin jest w dalszym ciągu, tak jak bywało za czasów naszych prababek, najskuteczniejszym i najzdrowszym lekiem na pierwsze symptomy przeziębienia.
Fascynacja aloesem towarzyszy ludzkości od tysięcy lat, a niezwykłe właściwości tej unikalnej rośliny znajdują kolejne, różnorodne zastosowania. Już przed wiekami odkryto, że sok z aloesu działa regenerująco oraz uodparniająco na organizm.
Picie 100% soków owocowych może mieć ochronne dla zdrowia efekty podobne do tych uzyskiwanych dzięki konsumpcji całych owoców, wynika z badań przedstawionych na spotkaniu Experimental Biology 2011.