Liczba wyników: 276
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Ciśnienie krwi, które obniża się, gdy się wstaje, wiąże się z osłabieniem i upadkami u osób starszych, wynika z nowych badań.
Dyskryminacja ze względu na wiek jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie, nowe badania zaś pokazują, że zjawisko to ma istotny negatywny wpływ na życie seniorów.
Zanieczyszczenia powietrza stanowią ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Według uczonych, żyjemy średnio o prawie trzy lata krócej z powodu różnych zanieczyszczeń powietrza
Tajwańczycy odkryli, że dieta oparta na orzechach soi i różnych roślinnych produktach obniża ryzyko udaru.
Można by uniknąć tysięcy zgonów, gdyby przestrzegano standardów jakości powietrza zgodnych z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia.
W polskich domach kotów jest więcej niż psów. Według danych statystycznych "zakocone" zostało co trzecie gospodarstwo domowe. Koty niepodzielnie królują też w wielu innych krajach oraz w Internecie. Dziś mają swoje święto.
Zmiany klimatyczne oddziałują na zdrowie ludzi, dotychczas jednak wskazywano głównie na choroby zakaźne i przewlekłe, w tym problemy z sercem i płucami, ale okazuje się, że modyfikacje poziomu temperatury mają też wpływ np. na liczbę wypadków i doznawanych obrażeń, mówią uczeni z University College London.
Osoby przestrzegające zdrowej diety o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów mają niższe ogólne ryzyko przedwczesnego zgonu.
Osoby starsze, które mają kontakt ze sztuką, żyją dłużej niż ci, którzy interesują się nią sporadycznie lub wcale, wynika z badań uczonych z University College London.