Liczba wyników: 348
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Ponad cztery procent zgonów w miastach w miesiącach letnich jest spowodowanych miejskimi "wyspami ciepła", a jednej trzeciej tych śmierci można zapobiec, osiągając 30-procentowe zadrzewienie obszarów miejskich.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
„Kiełkujący" czosnek, czyli starsze główki czosnku z jasnozielonymi pędami wyrastającymi z ząbków zwykle lądują w śmietniku. Eksperci odkryli jednak, że taka forma czosnku ma nawet zdrowsze dla serca działanie przeciwutleniające niż świeższe warzywo.
Ekstrakt z liści karczocha może obniżyć poziom cholesterolu. To ma znaczenie szczególnie wobec tego, że choroby sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów na całym świecie, a mają związek właśnie z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Pandemia miała wpływ na nasze życie na wiele sposobów. Jakkolwiek wiele z nich jest wyraźnie negatywnych, są i te dobre - zmieniło się nasze postrzeganie naturalnych przestrzeni.
Arytmie zagrażające życiu są częstsze w dniach, w których powietrze jest bardzo zanieczyszczone, ostrzega Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Spędzanie co najmniej dwóch godzin tygodniowo na wśród natury jest ważnym czynnikiem zadbania o zdrowie i dobre samopoczucie.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość