Liczba wyników: 257
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Zgodnie z żydowskim kalendarzem dziś po zachodzie Słońca rozpoczyna się Święto Świateł, czyli Chanuka. Wyznawcy judaizmu, ale także niereligijni Żydzi obchodzą je na pamiątkę niezwykłego wydarzenia związanego z historią ich narodu.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom mikrobiomu jelitowego, które mają związek z problemami z pamięcią.
Oto sposób na: zmniejszenie poziomu stanów zapalnych w całym organizmie, opóźnienie wystąpienia chorób związanych z wiekiem i dłuższe życie - trzeba jeść mniej.
Limfopenia, czyli niedostateczna ilość komórek układu odpornościowego, skraca życie, wskazują duńscy badacze.
Bakterie w mocnym piwie mogą pomóc w zmniejszeniu nadmiaru kilogramów, mówią uczeni z Uniwersytetu w Amsterdamie.
Kobiety po menopauzie mogą pozbyć się zaburzeń w sferze seksualnej dzięki testosteronowi, mówią uczeni z Monash University w Melbourne.
Dieta paleo w ostatnich latach zyskała popularność jako zdrowa i pomagająca utrzymać odpowiednią wagę, ale okazuje się, że jej skutki mogą być także niekorzystne - odkryto jej potencjalny zły wpływ na zdrowie serca.
Pacjenci z niewydolnością serca powinni stosować dietę bogatą w błonnik. Jak wynika z badań, zdrowe jelita mogą zmniejszyć ryzyko śmierci lub konieczność przeszczepu serca.
Współczesny przemysł spożywczy stosuje dziesiątki różnych dodatków do żywności, nie wszystkie są jednak całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Teraz australijscy uczeni „wzięli pod lupę" dwutlenek tytanu oznaczony jako E171.