Liczba wyników: 522
Jakość snu wpływa na funkcjonowanie i starzenie się skóry. U osób słabo sypiających nasilone są oznaki starzenia się skóry i wolniej przebiega regeneracja po różnych stresorach środowiskowych, takich jak zaburzenia bariery ochronnej skóry lub promieniowanie ultrafioletowe (UV).
Początek roku to idealny czas na planowanie dobrych zmian i podejmowanie wyzwań kierujących nas w stronę zdrowego stylu życia. W ramach kampanii edukacyjnej "Za głosem serca", został przygotowany "Kalendarz zdrowego serca", zawierający proste, ale ważne wskazówki nt. profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego, ze szczególnym uwzględnieniem niewydolności serca. Treści stworzono z myślą o pacjentkach i pacjentach kardiologicznych i ich bliskich, ale także wszystkich osobach znajdujących się w grupie ryzyka chorób układu krążenia.
Badania sugerują, że ludzie z różnych pokoleń są równie samotni, ale z odmiennych powodów.
Powtarzający sen krótszy niż pięć godzin na dobę może zwiększać ryzyko wystąpienia objawów depresyjnych.
Prosta zmiana składu pierwszego posiłku dnia może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.
Dobry sen odgrywa rolę we wspieraniu serca i ogólnego stanu zdrowia, a może nawet przydać nam długości życia, mówią kardiolodzy. Osoby, które mają zdrowsze nawyki związane ze snem, są mniej narażone na przedwczesną śmierć. Co więcej, dane sugerują, że około 8 proc. zgonów z jakiejkolwiek przyczyny jest efektem różnorakich zaburzeń snu.
Osoby cierpiące na bezsenność były o 69 proc. bardziej narażone na zawał serca w porównaniu z tymi, które nie cierpiały na zaburzenia snu. Ludzie sypiający poniżej pięciu godzin na dobę mieli największe ryzyko zawału. Osoby z cukrzycą i bezsennością cechowały się dwukrotnie wyższym zagrożeniem zawałem.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Już krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może być powiązane z odczuwaniem bólu, nawet w przypadku braku wcześniejszego urazu czy dolegliwości, takiej jak otyłość lub cukrzyca.
Opracowano nowy sposób pomiaru poziomu cukru, bez pobierania krwi. Rewolucyjna, nieinwazyjna technika pozwala dokonywać pomiarów za pomocą umieszczanego pod skórą czujnika glukozy opartego na falach elektromagnetycznych.