Liczba wyników: 7798
Owoce powinny stanowić 20 procent naszej codziennej diety - zaleca się spożycie 3 do 5 ich porcji dziennie. Odpowiednia ilość pomoże zadbać o kondycję oraz sylwetkę.
Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
Zimą, z powodu mniejszego nasłonecznienia, a także mniejszej ilości świeżych owoców i warzyw w diecie, silniej niż podczas innych pór roku, możemy odczuwać niedobory witamin i mikroelementów. Pomocne mogą okazać się suplementy diety – warto z nich jednak korzystać rozważnie.
Podstawą właściwego odżywiania jest równowaga, umiar i rozsądek w doborze składników codziennych posiłków. Od tego jak jemy zależy nasze samopoczucie, stan naszego organizmu, to czy jesteśmy odporni na choroby. Istotnym składnikiem codziennej diety jest tłuszcz, który spełnia ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
Temperatura za oknem spada, spowalnia także nasz metabolizm. Równowaga zostałaby zachowana gdybyśmy w porze zimowej mogli, tak jak nasi przodkowie, zwolnić nieco tempo – krócej pracować, więcej wypoczywać i poświęcić czas na przyjemności. Dziś nieliczni z nas mogą sobie na to pozwolić, dlatego tak ważna jest rola diety, aby utrzymać wewnętrzny spokój i poprawić samopoczucie.
Woda jest niezbędnym elementem codziennej diety osób w każdym wieku, ale szczególnego znaczenia nabiera w przypadku seniorów. Nawet niewielki brak płynów w organizmie może mieć bardzo niekorzystny wpływ na ich zdrowie i samopoczucie, a długotrwałe odwodnienie może stać się przyczyną rozwoju chorób przewlekłych. Dlatego osoby starsze powinny szczególnie dbać o regularne spożycie wody.
Wydaje się, że stosowanie zdrowej diety to coś naprawdę skomplikowanego. Quot capita tot sententiae (łac. ile głów, tyle zdań), więc trudno o konsensus w tej dziedzinie nawet wśród ekspertów. Sprawę utrudnia ponadto fakt, że istnieje ogromna liczba diet, z których każda wydaje się przydawać innych korzyści - dzięki jednej łatwiej schudnąć, inna zapewnia zdrowie serca, jeszcze inna pozwala dłużej zachować młody wygląd, etc. Najważniejsze, to nie dać się zwariować - kilka prostych zasad ułatwi decyzję.
43 proc. Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa. Fleksitarianizm to dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych, najabrdziej zbliżona jest więc do kuchni określanej w Polsce jako jarska.
Arbuz może pomóc osłabić skutki niewłaściwego odżywiania się.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.