Liczba wyników: 717
Nadwaga i otyłość to w Polsce problem społeczny - dotyczy 61,6% mężczyzn i 50,3% kobiet i może być przyczyną chorób serca, układu krążenia, układu pokarmowego, stawów i kręgosłupa, a także wielu zaburzeń hormonalnych. Zbędne kilogramy wpływają niekorzystnie nie tylko na zdrowie i kondycję fizyczną, ale mogą stać się także przyczyną kryzysów psychicznych i złych relacji z otoczeniem.
Wg danych Monitora Zdrowia OSOZ w 2010 roku rynek farmaceutyczny wzrósł o blisko 3% w stosunku do roku poprzedniego. Największy udział w sprzedaży aptecznej w minionym roku miały leki stosowane w leczeniu układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego.
Wystarczy gałka nieświeżych lodów, czy zjedzenie nieumytego jabłka i sensacje żołądkowe to prawdopodobny scenariusz w czasie wakacyjnego wypoczynku. Bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka to najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego. Jak uniknąć takich kłopotów w czasie urlopu?
Nietolerancja glutenu daje podobne objawy, co celiakia, ale nie są to te same choroby. Celiakia jest poważnym autoimmunologicznym schorzeniem, które może doprowadzić do niebezpiecznych uszkodzeń układu pokarmowego, nietolerancja zaś nie ma podłoża w działaniu układu odpornościowego organizmu i nie skutkuje uszkodzeniami żołądkowo-jelitowymi. Oto najczęstsze symptomy tej dolegliwości.
Choroby tarczycy to problem ok. 20% Polaków. Jednak objawy wskazujące na zaburzenia pracy tego gruczołu nie zawsze są swoiste, więc często diagnostyka nie jest podejmowana. Choroby tarczycy są przyczyną rozregulowania gospodarki hormonalnej oraz metabolizmu komórek, a przez to powodują nieprawidłową pracę wielu układów, m.in. rozrodczego, nerwowego i pokarmowego.
Jakkolwiek ciągle zbyt mało ludzi uprawia sport, to są i tacy, którzy bez tego żyć nie mogą. I słusznie, ale uwaga - z ilością i intensywnością ćwiczeń też można przesadzić i narobić sobie zdrowotnych kłopotów. Rzecz dotyczy nie tylko urazów czy kontuzji, z jakimi często wiążą się określone dyscypliny, ale i funkcjonowania układu pokarmowego.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
Każdego dnia mamy do czynienia z wysokim poziomem różnych substancji - od jedzenia po produkty higieny osobistej. Nasze organizmy usuwają niepotrzebne i szkodliwe w nadmiarze związki przez naturalny układ oczyszczania stanowiący część układu pokarmowego. Jego ważnym elementem jest wątroba, warto więc o nią zadbać, by cały system nie zwolnił lub się nie zablokował.
Alpinia, zioło z rodziny Imbirowatych, jest znana w Europie od kilku wieków, jednak jej pochodzenie odkryto w 1870 roku, gdy znaleziono i zbadano ją w pobliżu Tung-Sai, na południu Chin, a następnie na wyspie Hainan. Tradycyjne zastosowania zioła obejmowało leczenie: wzdęć, dyspepsji (niestrawności), wymiotów, nadciśnienia, wreszcie rozmaitych chorób układu pokarmowego.
Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie radzi dietetyk Adriana Szulińska.