Liczba wyników: 393
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Sposób, w jaki oddychamy, może wpływać na to, na ile nasze wspomnienia są konsolidowane (wzmacniane i stabilizowane).
Przyjmowanie melatoniny neutralizuje uszkodzenia oksydacyjne i opóźnia neurodegeneracyjny proces starzenia się.
Wapowanie może niszczyć zęby i prowadzić do częstszych wizyt u dentysty.
Umiarkowane ilości wina mogą wiązać się z niższym ryzykiem rozwoju depresji.
Obecnie przeciętny napój bezalkoholowy zawiera kilkanaście łyżeczek cukru. Co więcej, niektóre kwasy cytrynowe znajdujące się w napojach owocowych są bardziej erozyjne dla zębów niż kwas solny lub siarkowy. Jeśli chcesz zadbać o uzębienie, unikaj takich produktów.
Zdolność do regulowania temperatury ciała i zapobiegania odwodnieniu organizmu spada wraz z wiekiem.
Różne olejki eteryczne, w tym te z tymianku, goździków, róży, eukaliptusa, kopru włoskiego i bergamotki - mogą hamować enzym, który ma udział w rozwoju stanów zapalnych.
Wykorzystując model tkanki dróg oddechowych wytworzony z ludzkich komórek macierzystych, naukowcy odtworzyli to, co dzieje się, gdy drogi oddechowe palacza są zakażone SARS-CoV-2.
Stan zapalny to reakcja organizmu na uszkodzenia czy zaburzenia. Jest niezbędny dla naturalnego procesu gojenia się ran czy regeneracji. Jeśli jednak się przedłuża i organizm trwa w nim przez dłuższy okres, może prowadzić to do wielu poważnych problemów zdrowotnych. Co istotne, wiele czynników zenętrznych ma wpływ na poziom stanów zapalnych w ciele, należą do nich m. in. zanieczyszczenie powietrza i nadmiar kilogramów.