Liczba wyników: 1487
Jedzenie różnych warzyw i owoców może obniżyć ryzyko raka płuc, szczególnie u palaczy, wynika w badań opublikowanych w Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Żurawina, znana głównie jako dodatek do potraw ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie- twierdzą specjaliści.
Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek to tyle co średniej wielkości gruszka. Owoce są pełne witamin, po prostu pyszne i kuszą szczególnie teraz gdy są świeże. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń?
Warzywa i owoce intensyfikują reakcję organizmu na zagrożenia i zmniejszają ryzyko infekcji.
Suszone owoce mogą mieć wpływ na lepsze zdrowie.
Jeśli jednym z twoich noworocznych postanowień było schudnięcie, oto nieoceniona pomoc - owoce przycznią się do lepszej kontroli wagi.
Pewne produkty mogą być lecznicze dla mężczyzn zmagających się z zaburzeniami erekcji (erectile dysfunction, ED). Pomocne są te, kóre zawierają flawonoidy, a więc m. in. owoce cytrusowe, jagody, a także wino.
W wielu badaniach wykazano, że dieta bogata w owoce i warzywa jest związana z niższym ryzykiem udaru mózgu, jednakże naukowcy nie byli pewni dlaczego. W nowych analizach uczeni skoncentrowali się na działaniu flawanonów obecnych w owocach cytrusowych.
Większa ilość owoców i warzyw może znacznie zwiększyć poczucie szczęścia w niedługiej perspektywie czasowej.
Jagody mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), który przyczynia się do chorób serca, udaru i miażdżycy tętnic.