Liczba wyników: 455
Wraz z początkiem jesieni wiele osób odczuwa pogorszenie nastroju, spadek formy, senność czy zwiększony apetyt na kaloryczne, niekoniecznie zdrowe potrawy. Część z nas najchętniej spędziłaby jesienne dni pod kocem, popijając jedną herbatę za drugą. Tymczasem, wystarczy odrobina chęci i kreatywności, by jesień kojarzyła nam się tylko i wyłącznie z dobrymi wspomnieniami.
Cukrzyca to niestety cichy przeciwnik, który o swoim istnieniu daje znać bardzo późno. Nierozpoznana lub nie leczona może prowadzić do rozwoju przewlekłych powikłań takich jak ślepota, niewydolności nerek, udar mózgu czy zawał serca. Przewlekłe uczucie zmęczenia, senność, zwiększony apetyt, wzmożone pragnienie to najbardziej niepokojące symptomy.
Nie tylko geny odpowiadają za starzenie się, za wcześniejsze niż można by było zakładać pojawienie się zmarszczek i utratę elastyczności skóry odpowiada m. in. rozwód, palenie papierosów i niepohamowany apetyt. Nawet jeśli DNA nie jest „bez wad", główną przyczyną starzenia się wydaje się być styl życia.
Chcesz zjeść jajka, jogurt, warzywa czy chipsy? Codziennie podejmujemy decyzje o tym, co znajdzie się w naszym jadłospisie, ale te wybory mogą nie być w pełni „nasze". Na Uniwersytecie w Pittsburghu przeprowadzono badania na myszach pokazujące, że drobnoustroje w jelitach wpływały na to, co gryzonie wybierały do jedzenia: wytwarzały substancje, które pobudzały apetyt na różne rodzaje żywności.
Czemu dzieje się tak, że gdy z trudem dzięki diecie i ćwiczeniom udaje nam się zrzucić zbędne kilogramy, łatwo odzyskujemy pierwotną wagę? Okazuje się, że odpowiedzialne są za to hormony. Po okresie prowadzącym do zmniejszenia masy ciała, zwiększa się poziom hormonów, które wpływają na apetyt, co sprzyja nadmiernemu jedzeniu i odzyskiwaniu dawnej wagi.
Szpinak, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien zajmować jedno z najważniejszych miejsc w naszym menu. Ta zielona roślina jest źródłem wapnia i wielu niezbędnych witamin oraz reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie. Aby wzbudzić większe zainteresowanie szpinakiem wśród społeczeństwa i podsycić apetyt na niego do kalendarza wprowadzono Międzynarodowy Dzień Szpinaku, który przypada 26 marca.
Nawet jeśli pikantne jedzenie nie jest stałą pozycją w twoim menu, warto je doń włączyć, wówczas bowiem zachowanie szczupłej sylwetki może być łatwiejsze. Nowe badania uczonych z Purdue University wykazały, że pieprz cayenne może ograniczyć apetyt i umożliwi spalenie większej ilości kalorii, zwłaszcza u ludzi, którzy zazwyczaj nie jadają tej przyprawy.
Kiedy jesteś zestresowany/a, wysokokaloryczna przekąska może szczególnie do ciebie „przemawiać". Ma to jednak niekorzystne konsekwencje. Uczeni z Sydney zauważają, że stres w połączeniu z wysokokalorycznym jedzeniem powoduje zmiany w mózgu, które dodatkowo zwiększają apetyt na słodkie, czy tłuste jedzenie i prowadzą do nadmiernego przybierania na wadze.
Seks nie jest tylko domeną młodości, jak to próbują lansować media - apetyt na miłosne igraszki wcale nie wypala się po przekroczeniu pewnej granicy wieku, np. wraz z ukończeniem 50. roku życia. Wręcz przeciwnie – lata doświadczeń i pewne sprzyjające okoliczności sprawiają, że z seksu w średnim i dojrzałym wieku można czerpać więcej przyjemności, bez obawy o „skutki uboczne”.
Powszechnie wiadomo, że kiedy temperatura na zewnątrz spada, nasza waga często rośnie. Zimą odczuwa się zwiększony apetyt na potrawy zgubne dla zdrowej i ułatwiającej zachowanie ładnej sylwetki diety. Ponadto mroźna aura nie zachęca do porzucenia domowych pieleszy i aktywności na swieżym powietrzu. Na szczęście nie jesteśmy bezradni - poniżej kilka prostych sposobów na uniknięcie zimowego nadmiaru kilogramów.