Liczba wyników: 12267
Jest jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Cukrzyca to przewlekłe schorzenie, którego pierwsze objawy bywają najczęściej niezauważalne. Około 347 mln ludzi na świecie zmaga się z obecnie z tą chorobą - wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia. W Światowym Dniu Cukrzycy należy zwrócić uwagę na objawy cukrzycy i to jak kontrolować to schorzenie na co dzień. Jak to zrobić podpowiadają eksperci Grupy LUX MED.
Nowe badanie dostarczyło dowodów, że picie kawy może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2.
Im więcej jesz wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, tym wyższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Bez względu na to, czy masz genetyczne predyspozycje do cukrzycy, nadmierna waga stanowi główny czynnik zachorowania, ostrzegają duńscy uczeni.
Lubisz smażone czy pieczone potrawy? Lepiej jest przrzucić się na posiłki duszone i gotowane na parze. Zapewnią lepsze zdrowie - mogą np. osłabić ryzyko cukrzycy.
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Warto pamiętać, by dobry sen był priorytetem, przypominają uczeni z Uniwersytetu Południowej Australii - nowe badania pokazują, że zaburzenia snu mogą wiązać się z czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2.
W Polsce na cukrzycę choruje około dwóch milionów osób. Jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia, do 2030 roku choroba będzie dotyczyła ponad 366 milionów osób na całym świecie przybierając wymiar epidemii. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy.
Cukrzyca to choroba, która jest obecnie globalnym zabójcą, niemniej groźnym niż HIV/AIDS. Mimo niebezpieczeństwa, jakie stwarza, ciągle nieliczni mają na jej temat dostateczną wiedzę, wielu zaś choruje nawet o tym nie wiedząc. Poniżej przedstawiamy sześć powszechnie funkcjonujących mitów na temat cukrzycy.
Praca zmianowa wiąże się z różnymi niedogodnościami. Osoby, które ją wykonują, nie są w stanie np. wypracować sobie odpowiednich pór snu. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że ludzie, którzy muszą stawiać się w pracy o niestandardowych godzinach, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2 w porównaniu do pozostałych pracowników