Liczba wyników: 104
Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Pacjenci z COVID-19 mają o około 25 proc. zwiększone ryzyko rozwoju zaburzeń psychicznych w ciągu czterech miesięcy po zakażeniu, w porównaniu z osobami, które zmagają się z innymi rodzajami infekcji dróg oddechowych, informują pracownicy Oregon State University.
Postawienie w pobliżu filiżanki z kawą może zwiększyć pobudzenie, zaangażowanie i skupienie u osób regularnie pijących ten napój, bez faktycznego jego wypicia.
Nawet ekspozycja na niskie stężenia zanieczyszczenia powietrza, nawet na poziomie dozwolonym w prawie, może być przyczyną dziesiątek tysięcy przedwczesnych zgonów wśród osób starszych i innych wrażliwych grup w USA.
Ludzie religijni, którym brakuje przyjaciół i celu w życiu, zwracają się do Boga, aby wypełnić tę pustkę.
Kobiety, które doświadczyły co najmniej sześciu objawów zespołu stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD) w pewnym momencie życia, cechują dwukrotnie wyższym ryzykiem zachorowania na raka jajnika w porównaniu z paniami, które nie doświadczyły PTSD.
Osoby, które uczęszczają na nabożeństwa przynajmniej raz w tygodniu, są znacznie mniej narażone na „śmierci z rozpaczy", czyli utratę życia w związku z samobójstwem, przedawkowaniem narkotyków, czy zatruciem alkoholem.
Kobiety w średnim wieku, które wprowadzają zdrowe nawyki do codziennego życia, mogą uchronić się przed udarem.
Wielu ludzi ma nadzieję, że wraz z nastaniem cieplejszej aury, koronawirus stanie się mniej groźny, lub w ogóle zaniknie, nie jest jednak takie pewne.
Osoby przestrzegające zdrowej diety o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów mają niższe ogólne ryzyko przedwczesnego zgonu.