Liczba wyników: 2085
Szacunki są alarmujące - do 2030 roku na całym świecie będzie około 5,5 miliona przypadków raka piersi. Zwiększy się też liczba diagnoz raka szyjki macicy.
Rak jelita grubego jest drugą przyczyną śmierci w Europie. Zabija około 215 tysięcy osób rocznie. Z nowych badań wynika, że trzy diagnozy raka na dziesięć dotyczy pacjentów w wieku poniżej 55 lat.
Światowej sławy trębacz, Chris Botti postanowił wesprzeć kampanię społeczną „Rak. To się leczy!”. Muzyczna gwiazda zagra tej jesieni w sześciu polskich miastach. Koncerty trębacza będą okazją do przypomnienia ich słuchaczom, że do walki z nowotworem wystarczy kilka prostych kroków.
Rak jajnika to wielkie wyzwanie dla onkologii. Znakomita większość chorych ma diagnozowaną chorobę w późnym stopniu zaawansowania. Na razie krok naprzód zrobiła genetyka. Identyfikacja mutacji genów BRCA1/BRCA2 jest obecnie jednym z nielicznych czynników predykcyjnych, a jednocześnie – rokowniczych w raku jajnika. Dlatego, obok edukacji w zakresie wczesnych symptomów choroby, tak ważna jest znajomość rodzinnej historii zachorowań na nowotwory i w konsekwencji oznaczanie mutacji BRCA1/BRCA2 u pacjentek i ich krewnych.
Poziom hormonów mierzony w badaniach krwi jest ważnym wskaźnikiem tego, czy kobiety po menopauzie, które są najbardziej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi, zyskają korzyści ze stosowania inhibitorów aromatazy, takich jak anastrozol.
Dieta bogata w owoce i warzywa może być dobrą obroną przed rakiem prostaty, mówią medycy z Case Western Reserve University.
Pełnoziarniste produkty, mogą zmniejszyć ryzyko raka wątroby, mówią uczeni z Harvard Medical School w Bostonie.
Badacze Uniwersytetu w Mediolanie szacują, że w Unii Europejskiej w 2019 roku z powodu nowotworu umrze 1,4 mln. ludzi. To wzrost o niemal 5 proc. w porównaniu do roku 2014.
Jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO), do końca 2018 roku roku odnotowanych zostanie 18 milionów nowych przypadków nowotworu, a 9,6 mln ludzi umrze z powodu tej choroby.
Pacjenci z nowotworami, którzy stosują zbilansowaną dietę, wykazują aż o 65 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu choroby w porównaniu do pozostałych.