Liczba wyników: 888
Choć wydaje się, że ze współczesnej kultury najwięcej czerpią ludzie młodzi, osoby starsze mają przewagę, jeśli chodzi o związki. Osobiste relacje ulegają zwykle poprawie wraz z wiekiem, wynika z nowych badań przeprowadzonych przez uczonych z Purdue University.
W jednym badaniu wykazano, że związki znajdujące się w czekoladzie pełnią ochronna rolę dla pamięci.
Przyjacielskie związki z innymi często przyczyniają się do tego, że małżeństwo jest szczęśliwsze.
Pary, które nie od razu przechodzą „do rzeczy", tworzą lepsze związki niż te, które szybko rozpoczynają wspólne życie seksualne, wynika z badań opublikowanych w magazynie Amerykańskiego Towarzystwa Psychologicznego (American Psychological Association) "Journal of Family Psychology".
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.
Zawarte w kawie związki mogą skutecznie działać przeciw otyłości.
Algi są bogate w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry aminokwasy, związki krzemu, wapnia, jodu oraz cenne mikroelementy. Zawarte w nich witaminy mają bardzo stabilną formę, co zapewnia ich silniejsze działanie. Wszystko to sprawia, że stanowią ważny składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry, także masek do twarzy.
Samotni z powodu śmierci współmałżonka, bądź rozwodu seniorzy coraz częściej zawierają internetowe znajomości. Już 14,5 miliona ludzi po 65 roku życia należy do różnych grup online, w których poznaje się nowych ludzi. W ten sposób dość często rozpoczynają przyjaźnie i związki partnerskie.
Polifenole, związki znajdujące się w jagodach i borówkach w znacznej ilości, wykazują działanie zapobiegawcze i lecznicze przy zespole metabolicznym.
Jakie związki chemiczne wdychasz podczas gotowania lub sprzątania w domu? Czy są one potencjalnie szkodliwe? Chemicy z Colorado State University postanowili to ocenić.