Liczba wyników: 1007
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Wiele kobiet, którym udało się wygrać z rakiem piersi, przez lata po leczeniu doświadcza niepokojących problemów poznawczych. Stan zapalny może być tu jednym z winowajców.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.
Według międzynarodowego zespołu ekspertów czas zmienić sposób myślenia o żywności ultraprzetworzonej.
Jeśli ktoś chce schudnąć, często rezygnuje z orzechów. Jakkolwiek bowiem orzechy zawierają dużo białka, są jednocześnie bogate w tłuszcze, co często sprawia, że osoby chcące zrzucić kilka kilogramów wykreślają je ze swojego menu. Jednak badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że można jeść np. migdały i schudnąć.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka kilku form nowotworów. Wiadomo również, że otyłe kobiety są bardziej narażone na nowotwór niż ich rówieśniczki o wadze w normie, a poziom ryzyka zmniejsza się wraz z utratą masy ciała. Teraz oceniono związek pomiędzy otyłością, utratą masy ciała i rakiem hematologicznym.
Dożycie wieku 90, 95 lub 100 lat, było bardziej prawdopodobne w przypadku kobiet, które utrzymały stałą masę ciała po 60-tym roku życia. Seniorki, których waga się nie zmieniła, miały 1,2 do 2 razy większe prawdopodobieństwo osiągnięcia długowieczności w porównaniu do kobiet, które straciły co najmniej 5 proc. masy ciała.
Wielu ludzi zmaga się z poważnym zmęczeniem psychicznym, które określa się jako „spowolnienie" lub „zamglenie umysłu". Jak się okazuje, wpływ na to może mieć stan zapalny - negatywnie oddziałuje na gotowość mózgu do osiągnięcia i utrzymania stanu czujności.
Osoby pracujące na nocną zmianę są narażone wyższe ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworu.
Otyłość prowadzi do zmian metabolizmu energetycznego i osłabionej wrażliwości komórek na insulinę. Tak zwane „leki przeciw otyłości" są coraz częściej stosowane w leczeniu tej dolegliwości. Teraz badacze z Max Planck Institute w Kolonii pokazali, że u osób z otyłością zmniejszona wrażliwość na insulinę wpływa na uczenie się skojarzeń sensorycznych. Pojedyncza dawka leku o nazwie liraglutyd była jednak w stanie znormalizować te zmiany i przywrócić podstawowe funkcje obwodów mózgowych.
Wobec bezprecedensowego poziomu otyłości w świecie zachodnim i rosnącej częstości występowania związanych z nią chorób serca, raka i cukrzycy, istnieje duża potrzeba nowych metod leczenia dolegliwości. Jak odkryli niemieccy uczeni, wyciągi z Lapacho (Tabebuia impetiginosa) mogą opóźniać wchłanianie tłuszczu w diecie.