Liczba wyników: 6333
To, jakiego partnera wybierasz, zależy od twojego nastroju, mówią badacze z Uniwersytetu w Trewirze.
Czujesz się czasem zbyt zmęczony, by kontynuować pracę czy wykonać obowiązki domowe? Współcześnie nasze życie jest bardziej nerwowe, męczące, a nawet wyczerpujące niż kiedyś. Bierzemy na siebie sporo i czasem nie jesteśmy w stanie podołać wyznaczonym zadaniom. Jeśli czujesz, że tracisz energię, wypróbuj poniższr sposoby na odzyskanie sił.
Rezygnacja z kolacji nie pomaga ograniczyć wzrostu cukru we krwi – dowodzą japońscy badacze z Uniwersytetu Okayama.
Już niewielkie modyfikacje poziomu ciśnienia krwi i cholesterolu dają ogromne efekty prozdrowotn. Mogą one istotnie obniżyć ryzyko chorób serca i udarów.
Lista korzyści prozdrowotnych u osób, które decydują się rzucić palenie jest obszerna, teraz można do niej dopisać poprawę poziomu cholesterolu, twierdzą uczeni.
Popularny magazyn medyczny The Lancet przygotował ranking poziomu opieki medycznej 195 krajów. Polska zajęła w nim 40 miejsce.
U dużej liczby pacjentów przyjmujących statyny konieczne może być bardziej agresywne leczenie, które pomoże w ograniczeniu przypadków chorób układu krążenia.
Najnowszy Global AgeWatch Index informuje o jakości życia osób po sześćdziesiątce w 96 krajach. Najlepsza starość czeka mieszkańców Norwegii i Szwecji, najtrudniejsza ludzi z Afganistanu i Mozambiku. Polska plasuje się na 32 miejscu.
Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać. Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!
W trosce zarówno o zęby, jak i o linię wiele osób kupuje produkty typu „light” lub „sugar free”. Tymczasem jak się okazuje, produkty te wcale nie mają dobrego wpływu na zęby. Jak dowiedli naukowcy w ostatnich badaniach, chociaż zamiast cukru zawierają one przeważnie ksylitol albo sorbitol, to jednak składniki te mogą obniżać poziom pH w ustach, co także sprzyja erozji szkliwa.