Liczba wyników: 4036
Podwyższony poziom cholesterolu oznacza wyższe ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz zawału, więc poleca się regularne badaniejego ilości w organizmie i przestrzeganie zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Ziarno różnego rodzaju może pomóc zmniejszyć poziom cholesterolu, wynika z badań amerykańskich naukowców. Beneficjentami są tu szczególnie mężczyźni.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Przez dziesięciolecia osobom, które zmagają z uwarunkowaną rodzinnie hipercholesterolemię polecano, aby ograniczały spożycie tłuszczów nasyconych dla obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Okazuje się jednak, że takie zalecenia nie są uzasadnione.
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Cholesterol jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu. Współcześnie jednak, ze względu na specyfikę dzisiejszego stylu życia, coraz więcej ludzi zmaga się z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu, który prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Warto więc mieć na uwadze fakt, że określone zmiany w codziennym menu umożliwią ochronę przed tymi zagrożeniami.
Przebadanie DNA aż od 100.000 osób pozwoliło odkryć dziesiątki wariantów genów, które mogą podwyższać poziom dwóch rodzajów lipidów krwi, prowadzących do chorób układu krążenia.
Oliwa z oliwek wykazuje lepsze działanie na obniżenie poziomu cukru we krwi i złego cholesterolu w porównaniu z innymi rodzajami tłuszczu.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość