Liczba wyników: 7547
Zbilansowana dieta zawierająca białko z różnych źródeł może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia.
Dla diabetyków utrzymywanie ciśnienia krwina poziomie nie wyższym niż 130/80 jest kluczowe, by mogli uchronić się przed zawałami i udarami.
Uczeni zbadali krew zmarłej w wieku 115 lat kobiety. Analizy dostarczają ciekawych informacji na temat prawdopodobnych czynników długowieczności.
W 2010 r. w wypadkach na polskich drogach zginęło 3 907 osób. Choć to prawie 15% mniej w porównaniu do roku poprzedniego, ofiar śmiertelnych w naszym kraju jest wciąż więcej niż w ponad dwukrotnie liczniejszych Niemczech.
Jedzenie nowej odmiany brokułów mogą obniżyć poziom „złego" cholesterolu we krwi o 5-7 proc.
Stosowanie żeń-szenia amerykańskiego przed posiłkiem obniża poziom cukru we krwi zarówno u osób z cukrzycą, jak i wolnych od tej choroby.
Niski poziom testosteronu u starszych mężczyzn z zaburzeniami pamięci może stanowić sygnał rozwoju choroby Alzheimera, a także zwiększenia ryzyka rozwoju demencji związanej z wiekiem.
Nie tylko chorzy na cukrzycę, ale także osoby, u których poziom cukru jest (na razie) tylko nieco za wysoki muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera – pisze „The Washington Post”.
Wysoki poziom cholesterol napędza wzrost guzów raka piersi.
Według chińskich badaczy niewielkie ilości alkoholu mogą obniżyć poziom insuliny i zmniejszyć oporność insulinową.