Liczba wyników: 323
Jedzenie nowej odmiany brokułów mogą obniżyć poziom „złego" cholesterolu we krwi o 5-7 proc.
Badania wykazały, że im niższy wzrost cechuje daną osobę, tym większe ma dany człowiek prawdopodobieństwo problemów z sercem. Przykładowo, osoby mierzące około 152 cm odznaczają się o 32 proc. wyższym ryzykiem chorób serca w porównaniu z kimś, kto ma 167 cm wzrostu.
Sama w sobie jest powszechnie lubianym deserem lub stanowi jego składnik. Ale czekolada może mieć wiele zastosowań. Zobacz, do czego może przydać się ten popularny smakołyk.
Jest popularnym elementem śniadań i traktowany jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, ale jogurt ma wiele pożytecznych właściwości, więc może być wykorzystywany na różne sposoby. Oto kilka z nich.
Mózg stanowi 2 procent masy naszego ciała i choć to bardzo niewiele, to jego rola w funkcjonowaniu całego organizmu nie ma sobie równych. Każdy z nas wie, że mózg, tak jak i inne części ciała nie działa prawidłowo bez dopływu krwi. Czy wiemy jednak, dlaczego jest ona tak bardzo potrzebna i co się dzieje, gdy jej brakuje?
Warto dołączyć do listy zakupów wino, winogrona i orzechy - te produkty sprzyjają zachowaniu dobrej pamięci.
Kontrola stężenia lipidów we krwi może stanowić element profilaktyki raka prostaty.
Zawarte w jagodach polifenole mają wpływ zarówno prewencyjny, jak i leczniczy.
Bakłażany są bogate w błonnik i wiele innych składników odżywczych, które wspomagają ochronę przed powszechnymi chorobami. A ponieważ warzywa te można przyrządzić na wiele różnych sposobów, mogą zasmakować niemal każdemu.
Otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby tarczycy - co łączy te tak odległe jednostki chorobowe? Nie są one skutkiem zakażenia czy też urazu, mają natomiast związek z nieprawidłowościami przemiany materii - wadami metabolizmu. Ich wspólna, choć bardzo ogólna nazwa brzmi - choroby metaboliczne.