Liczba wyników: 485
Popularny w Japonii lek ziołowy pomaga przy stanach zapalnych jelit, w tym przy nieswoistym zapaleniu jelit (IBD). Daikenchuto (DKT) - preparat zawierający imbir, pieprz, żeń-szeń i maltozę - osłabia nasilenie zapalenia jelita grubego: zapobiega utracie ważnych bakterii jelitowych i zwiększa poziom komórek odpornościowych w okrężnicy, które zwalczają stany zapalne.
Olejki z czosnku i kilku popularnych ziół oraz roślin leczniczych silnie działają przeciwko bakteriom wywołującym boreliozę. Mogą być szczególnie przydatne w łagodzeniu objawów choroby utrzymujących się pomimo leczenia antybiotykami.
Szałwia może poprawić pamięć. Brytyjczycy odkryli, że osoby przyjmujące kapsułki z olejem szałwiowym, znacznie lepiej wypadali na teście zapamiętywania słów.
Sezon grillowy w pełni. Jak się okazuje, dobrze jest używać czarnego pieprzu do przygotowywanych potraw, okazuje się, że zmniejsza on ilość związków rakotwórczych w grillowanym mięsie.
Obecnie częste jest zjawisko zwane polifarmacją lub polifarmakoterapią - obejmuje ono jednoczesne stosowanie wielu leków. To zaś może uczynić daną osobę bardziej podatną na szkodliwe interakcje farmaceutyków, co jest szczególnie niebezpieczne u pacjentów z nowotworem, którzy mają przed sobą terapię.
Ekstrakt ziołowy z żółtokwiatowej rośliny górskiej, pochodzącej z arktycznych obszarów Europy i Azji, zwiększył długość życia muszek owocowych, informują badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Słonecznik to dobra przekąska i dodatek do sałatek. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i pomaga zadbać o urodę - oto dziewięć pozytywnych efektów jego działania.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później