Liczba wyników: 891
Rusza SENIORADA, czyli cykl przydatnych porad, kierowanych do osób 60+, dotyczących żywienia, aktywności fizycznej, profilaktyki chorób serca i mózgu. SENIORADA to nowy projekt edukacyjny, realizowany w ramach kampanii edukacyjnej STOP UDAROM, mającej na celu budowanie świadomości społecznej w zakresie profilaktyki udaru mózgu i migotania przedsionków oraz ograniczania ich medycznych i społecznych skutków. Kompendium dostępne będzie na stronie www.stopudarom.pl i FB STOP UDAROM w formie m.in. animacji edukacyjnych, nagrań wideo z wypowiedziami ekspertów i infografik z praktycznymi poradami.
Dieta roślinna jest lepsza niż ta oparta na mięsie, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje mięsa wpływają na ryzyko tej choroby w równym stopniu.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Twoja dieta ma wpływ na twoje samopoczucie. Niewłaściwe odżywianie się może nawet sprzyjać objawom depresji.
Farby do włosów stały się bardzo popularne - czy to ze względu na chęć zmiany wyglądu, czy też ukrycie siwizny. Jednak niektóre metody koloryzacji obejmują barwniki, które mogą być szkodliwe dla ludzi i środowiska. Teraz uczeni proponują alternatywę - opracowali naturalną, nietoksyczną farbę do włosów pozyskiwaną ze skórek czarnej porzeczki, która jest tak trwała jak konwencjonalne produkty i zdolna do utrzymania barwy włosów, pomimo wielokrotnego mycia głowy.
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Dieta zawierająca suszone śliwki może poprawiać mikrobiotę w całej okrężnicy, pomagając zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Kłopoty z zasypianiem wskazują na wyższe ryzyko demencji w późniejszym czasie niż jakiekolwiek inne zaburzenia snu.
Picie dużej ilości zarówno zielonej herbaty, jak i kawy wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny wśród osób z cukrzycą typu 2.
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci